Meny
16.11.2020

Hønsehuset som lagrer sola på batteri

Elleve ungdommer har bygget et høyteknologisk hønsehus som lagrer solenergi på batterier.

Ti høner har flyttet inn i et hønsehus med varmekabler, solceller og batterilagring i Øygarden utenfor Bergen. Det høyteknologiske hønsehuset er bygd av elleve ungdommer tilknyttet Dale Oen Stiftelsen, som arbeider for å dyrke karakter og mestringsfølelse hos barn og unge.
   Leder for Dale Oen Stiftelsen, Robin Dale Oen, forteller at det har vært givende å følge prosjektet fra sidelinjen:
   – Å se hønsehuset gå fra skisse på papir, til å stå oppført her hos oss, er veldig givende. Flere av ungdommene hadde aldri tatt i en hammer før, så jeg er meget imponert.
   Stiftelsen han leder er opprettet i minne for broren, Alexander Dale Oen. Et av flere tilbud stiftelsen tilbyr er langvarig opphold for ungdom i alderen 16 til 19 år som sliter med å finne sin plass i samfunnet. Ungdommene får bryne seg på utfordringer og aktiviteter som bygger mestringsfølelse.
   – Det tok ungdommene omtrent to måneder å bygge hønsehuset. Prosjekter som dette viser at de får til ting, om de bare står i det, selv om det kanskje hørtes vanskelig ut i starten. Å få være med på prosjekter fra start til slutt betyr mye for ungdommene, forklarer Oen, som syntes det er gøy at hønsehuset driftes med 100 prosent fornybar energi.

Solenergi, intelligente batterier og varmekabler
Hønsehuset har flere tekniske løsninger som gjør driften bærekraftig. Solcellepaneler på taket sørger for at hønsehuset varmes opp av fornybar solenergi. På solfylte dager med mye energiproduksjon lagres overskuddet av solstrømmen på intelligente batterier. Det innebærer at varmekablene kan hente lagret strøm på dager med mindre sol. Hønsehuset er altså 100 prosent selvforsynt med fornybar energi.
   – Takket være kombinasjonen av solenergi og batterier vil det alltid være minst 20 grader i hønsehuset. Det er tydelig at hønene trives godt her. Allerede første natten ble det lagt egg, noe som slettes ikke er vanlig, sier Oen, og takker for all støtte i forbindelse med prosjektet.
   En sentral bidragsyter til prosjektet er Marie Therese Haukeland. Hun leder et av Norges mest fremoverlente eiendomsselskap, Heldal Eiendom. Boligutvikleren er blant annet først i Norge med å bygge leiligheter som utnytter solenergi som kan lagres på gjenbrukte elbil-batterier fra Nissan Leaf.

Grønn og annerledes boligutvikler

Haukeland mener at samspillet mellom fornybare energikilder og batterier vil bli viktigere i årene fremover.
   – Når ungdommene først skulle bygge et hønsehus ville vi at det skulle bli et bærekraftig og fremtidsrettet hønsehus. Dette er et eksempel på hva som er mulig når man kombinerer solproduksjon og batterier, forklarer Haukeland, som mener det er viktig at næringslivet støtter sosiale prosjekter.
   – Som en grønn og annerledes boligutvikler har vi kontakt med mange dyktige partnere som arbeider med fremtidsrettede løsninger. Jeg er glad for at så mange har støttet dette prosjektet.
   Solcellene kommer fra energiselskapet BKK og de intelligente batteriene i hønsehuset har Dale Oen Stiftelsen fått gratis fra energistyringsselskapet Eaton. Et selskap som spesialiserer seg på styring av energi.
   – Kombinasjonen av fornybare energikilder og våre batterier, Eaton xStorage, blir stadig vanligere i Norge. Med mer fornybar energiproduksjon øker også behovet for lagringsteknologier. I så måte er dette et fremtidsrettet og bærekraftig prosjekt. Vi er svært imponert over hva ungdommene og Dale Oen Stiftelsen har fått til, sier administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no