Tips redaksjonen
18.09.2017

Halverte støyen i barnehagen


Lyddempende takplater gjør at barn og voksne i Borgen barnehage i Moelv ikke lenger trenger å rope til hverandre for å bli hørt.

– Vi merker forskjellen så godt. Målinger viser også at vi er kommet innenfor kravene i alle rommene våre, og på enkelte rom er støynivået halvert, sier styrer Lise Lyngar i Borgen barnehage.

Krevende for barn og voksne
Til tross for at bygget er relativt nytt, har barnehagen opplevd store utfordringer med
lydforholdene. Med en konstruksjon som ikke absorberte lydene, men heller kastet dem tilbake i rommet, ble forholdene svært krevende både for barn og ansatte.
   – Vi ville beholde den estetiske kvaliteten på rommet og ha noe som så ordentlig ut. Derfor satte vi pris på rådene vi fikk og tips om mulighetene som fantes, sier bestyrer Lise Lyngar
   – Vi gjorde målinger som viste at dette ikke var som det skulle være. Løsningen ble å skru 40 mm lydabsorberende himlingsplater rett i det eksisterende taket i aktivitetsrom, spiserom og en del mindre grupperom, sier Halvor Berg som er distriktssjef for himling i GLAVA.
   – Målingene etterpå viste at bare disse tiltakene har redusert lydnivået med ti desibel. I praksis oppleves det som halvparten for de som oppholder seg der.

Veggabsorbenter i barnehøyde
I tillegg til takplatene har barnehagen i enkelte rom fått montert veggabsorbenter i lav høyde – tilpasset de som ferdes og ikke minst prater der.
   – Det gjelder å ta lyden så nær lydkilden som mulig, før den går ut i rommet. Og dette er jo små barn, så absorbentene henger slik at barna snakker rett i dem, sier Berg.
   I barnehagen blir veggabsorbentene også brukt som oppslagstavler. For bestyrer Lise Lyngar var det viktig at det som ble montert, ikke gikk utover det estetiske uttrykket.
   – Vi ville ha noe som så ordentlig ut. Derfor satte vi pris på rådene vi fikk og tips om mulighetene som fantes, sier hun.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1