Tips redaksjonen
29.12.2015

Gir 245 prosent bedre billys

De aller fleste biler i Europa er utstyrt med halogenpærer i frontlyktene, og hele seks av ti av disse er av den mest brukte og anbefalte typen, H7. Med dette som utgangspunkt testet det svenske bilmagasinet Motor-Magasinet hvilke H7-pærer som gir mest lys på det viktigste punktet i veien – 50 til 70 meter foran bilen. I tillegg så de på fordeling av lys og i hvilke grad de kan blende møtende trafikk. Dette er faktorer som er svært viktige for sikkerheten på mørke høst– og vinterveier.

Store forskjeller på billys
Testens vinner gir mer enn tre ganger så mye lys enn testens taper, og lyser 40 meter lenger på veien. I praksis betyr det at en bilist med en hastighet på 60 km/timen vil kunne se en eventuell hindring 2,5 sekunder tidligere med testvinneren Philips Xtreme Vision +130 i frontlyktene enn med testtaperen.
   – Kvalitet betaler seg. Testen viser at flere av de dårligste pærene ikke lever opp til ECE-regulativet, og den beste pæren i testen gir 245 prosent mer lys enn taperen.  Mer lys gir bedre sikt, så sjåføren kan reagere raskere på hindringer. Like viktig er det at bilisten er mer synlig for medtrafikanter uten å blende, og for andre som ferdes langs veien, sier Martin Rapp, salgssjef for Lumileds i Norge og Sverige.
   ECE-regulativet fastsettes av FN og regulerer blant annet hvor mange lumen bestemte bilpærer skal gi, og hvor lyset geometrisk skal falle på veien for å unngå gjenskinn og blending av medtrafikanter.
   Pærene som var med i testen, ble kjøpt hos forhandlere i Sverige, men er også tilgjengelig hos forhandlere i Norge. Testen ble gjennomført av nøytrale personer i Philips sitt testsenter i Aachen, Tyskland for at sikre de mest optimale testforhold.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1