Tips redaksjonen
02.09.2014

Gammel kjærlighet med litt rust

Gamle historiske lastebiler har en spesiell plass i manges hjerter. På Elmia Lastbil 2014 som ble arrangert i slutten av august i Jönköping i Sverige, fikk de en helt egen hall der beøkende kunne gå rundt og kjenne igjen og minnes tidligere tider, da ved, drikke, melk og is ble kjørt ut med disse vakre kjøretøyene. Ganske enkelt et parkert museum på hjul.

– Vi har merket en stigende interesse for disse gamle lastebilene. Det bygger ofte på en gjenkjenning, kanskje at pappa eller bestefar kjørte en slik. Man husker dem som store, heftige biler, og det er morsomt å få se dem igjen, sa Anders Andersson, ansvarlig for Veteranbilshallen på Elmia Lastbil. 
  Rundt 40 lastebiler rullet inn og inntok Hall C på Elmia. Og det var et stort arbeid både å lete dem opp og å forberede dem for reisen til Jönköping.
  – Vi ønsket å vise fram kjøretøyer som gir de besøkende denne gjenkjenningen, kjøretøyer som folk hadde rundt seg på 1930-1960-tallet. Vi ville vise bredden av bruksområder og dekke så mange som mulig av de ulike fabrikatene som var vanlig i trafikkbildet da, sa Anders Andersson. 
 

Spennende historier
I Veteranbilhallen var det også tilbud om forskjellige aktiviteter og foredrag. Spennende historier om bruken av lastebiler skjulte seg bak overskrifter som «Lastebilens førerhus fra tre til stål», «Petsamotrafikken», «Sven i bakken» og «Kvinner i transportnæringen».
  – Det var alt fra hvordan lastebiler ble bygd, til hvordan de ble brukt under krigen, for eksempel til å frakte flydeler fra Finland til Sverige, og hvordan kvinner og barn måtte ta over transportfirmaer og ta seg av både forretninger og transport når mannen var av garde, sier Anders Andersson. 
  En hall full av historie viste og fortalte om grunnlaget for dagens transportnæring og store moderne transporter, hvordan alt en gang begynte.  


[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1