Tips redaksjonen
27.03.2014

Førerløse biler i fremtidens byer

I den nye bydelen, Milton Keynes, nord for London, holder man på med et forsøksprosjekt med førerløse biler, kjent som “pods”.

En slik pod vil ha kapasitet til å frakte to personer, og den vil kjøre på en et eget spor i senteret av Milton Keynes atskilt fra der fotgjengerne beveger seg. De vil vil være utstyrt med sensorer som gjør at de unngår hindringer i veien.  Etter planen skal 20 pods være klare til bruk i 2015. Og i midten av 2017 skal 100 slike førerløse biler være satt i trafikk. 
  Prosjektet utfordrer bilprodusentene til å utvikle teknologier som skal gjøre bilene mer energifeffektive og samtidig endre trafikkmønsteret.

Ønsker å ligge i front
Den britiske næringsminister, Vince Cable, har kunngjort at det vil bli satt av 75 millioner pund som skal brukes til å finansiere testing av lavkarboteknologhier, noe som forhåpentlig vil gjøre at Storbritannia vil ligge helt i front når det gjelder bildesign. Denne bevilgningen skal også bidra til å bevare 30 000 arbeidsplasser some r knyttet til bilproduksjon.
  Prosjektet i Milton Kenyes er et pilotprosjekt for Advanced Propulsion Centre (APC). Etter planen skald et i sin tur generere en investering på en milliard pund fra myndigheter og industry slik at det kan utvikles innovative teknologier de neste ti årene.
  Foreløpige samarbeidspartnere i prosjektet er konsulentfirmaet Arup, Transport Systems Catapult, The Automotive Council og universitetene i Cambridge og Oxford.
  Cable uttaler: – I 2050 vil veldig få – hvis det i det hele tatt vil være noen – nye biler som bli drevet kun av tradisjonelle forbrenningsmotorer, så det er viktig at bilindustrien i UK ligger i forkant når det gjelder å utvikle lavkarbonteknologier. The Advanced Propulsion Centre, som er resultat av vår industrielle strategi, vil bidra til at UK blir en ledende innovatør, som samtidig vil sikre arbeidsplasser og styrke leverandørkjeden. Førerløse biler er en innovasjon som har potensial til å generere en type spesialistjobber som vi ønsker at Storbritannia skal  være kjent for, samtidig som innovasjonen vil bidra til å redusere bilkøer og forurensning og bedre trafikksikkerheten. Bilindustrien har utviklet seg til å bli større og større. Hvert 20. sekund ruller det ut en bil fra en produksjonslinje i UK. Men vi må se på utfordringene i et langsiktig perspektiv og sikre at sektoren fortsetter å være vellykket, og at den fortsetter å utvikle seg.
  Direktør i Arup, John Miles, uttaler: – Med den voksende befolkningen i byene vil de lokale myndighetene  I fremtidfen stå overfor store utfordringer med hensyn til transport. Dette prosjektet har potensial til virkelig å levere et alternativ med lavkarbotransport innenfor bykjernen, og vi er glade for å kunne bidra til å få prosjektet gjennom den første designfasen. 

Kilde: Londonpress Story/UK Trade & Investment

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1