Tips redaksjonen
30.12.2013

Flyvende ”vaskebier” vant Electrolux Design Lab 2013

Flyvende minivaskeroboter, 3D matprintere og holografiske kokkeopplevelser var noen av fremtidsvisjonene som ble presentert blant finalistene i den futuristiske og globale designkonkurransen, Electrolux Design Lab. Colombianske Adrian Perez Zapata med sitt mini-robot-konsept Mab vant både konkurransen og publikumsprisen under et finalearrangement i Stockholm 16. oktober.

Vinneren av Electrolux Design Lab 2013 ble Mab, et automatisk rengjøringssystem bestående av hundrevis av mikroroboter som gjør jobben for deg. Den geniale ideen bidrar ikke bare en ren bolig, men gir deg også litt ekstra magi med på kjøpet. De 908 mikrorobotene flyr ut fra en base og vasker overflaten ved hjelp av en dråpe vann som fanger opp partikler av støv og skitt. Etter endt vask flyr roboten tilbake til basen der vannet blir renset før det kan brukes på nytt.

Inspirert av bisverm
– Jeg var i blomsterhagen på universitetet og observerte hvor kontrollert og systematisk en bisverm jobber når de avgir pollen til blomstene. Det var så vakkert å se hvordan biene samarbeider omkring sine oppgaver. Mitt konsept, Mab, er inspirert fra biene hvor du kan komme hjem og se en sverm miniroboter fly omkring i vakre formasjoner mens de vasker huset ditt. Selv kan du slappe av mens Mab-”alvene” gjør jobben sin og rengjør huset ditt, forklarer hjernen bak rengjøringsrobotene, Adrian Perez Zapata fra Colombia.
   – Årets vinnerkonsept ser på roboten med nye øyne. I stedet for en enhet som etterligner en person, har Zapata tatt i bruk elementer fra naturen og latt seg inspirere av insekters felles anstrengelser og intelligente gruppearbeid. Mab er et innovativt konsept som kan minimere tid og krefter vi mennesker bruker på daglig rengjøring, og som samtidig gir de beste resultatene, sier juryformann og sjefsdesigner Stefano Marzano i Electrolux. 
  
Andreplassen i årets konkurranse gikk til 3D matprinteren Atomium av Luiza Silva, mens konseptet Breathing Wall tok tredjeplassen.

Inspired Urban Living
Årets tema, ”Inspired Urban Living”, er påvirket av urbaniseringsveksten der plass i fremtiden blir en mangelvare som følge av at stadig flere flytter fra landlige områder til tett befolkede bomiljøer. Spørsmålet er hvilken rolle design kan spille for å sikre at vi er godt nok forberedt til en slik banebrytende sosial tilpasning. Deltakerne i konkurransen ble bedt om å levere innovative konsepter for produkter, tilbehør, forbruksvarer eller tjenester som kan representere et gjennombrudd innenfor de tre kategoriene sosial cooking, natural air eller effortless cleaning. 
    Årets jury besto av juryformann og sjefsdesigner, Stefano Marzano, i Electrolux, Hideshi Hamaguchi fra Yanko Design og sjefsredaktør for LOFT Bookazine, Pio Barone Lumaga. 
  
– Innovativ design handler om å skape nye verdier. Design Lab er et av virkemidlene selskapet tar i bruk for å utforske nye ideer for hvordan man kan forbedre vårt levesett og våre bomiljøer i fremtiden. Derfor er ikke fokus for årets konkurranse bare innrettet mot nye produkter men like gjerne mot nye ideer for tilbehør, forbruksvarer og tjenester, sier sjefsdesigner Stefano Marzano i Electrolux.

Fra tanke til designkonsept
Over 1700 bidrag fra hele verden ble i år sendt inn til årets konkurranse. Årets finalister har levert inn flere bidrag i ulike faser, fra en innledende skisse og idé til et ferdig designkonsept. Finalistene har fått tett faglig oppfølging og tilbakemeldinger gjennom alle fasene i årets konkurranse. For hver fase kunne publikum stemme frem sin favoritt, og deltakeren som mottok flest stemmer, gikk automatisk videre til neste runde. Under selve finalen presenterte finalistene sine innovative konsepter for en internasjonalt sammensatt fagjury i Stockholm 16. oktober. 

Pengepremier og jobb i Electrolux
Vinneren mottok en pengepremie på 5000 euro og et seks måneders betalt hospiteringsopphold ved et av Electrolux’ globale designsentre. Nummer to og tre i konkurransen, samt folkets favoritt, fikk også pengepremier respektive 3000 euro, 2000 euro og 1000 euro.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1