Tips redaksjonen
03.01.2014

Farlig mat for å sikre trygg mat

Hvordan blir maten trygg og sunn, og hvordan kan forskerne gjøre den enda bedre? Noen av svarene kommer på Mat & Emballasje.

Forsker du på bakterier i reagensrør og agarskåler, får du ikke nødvendigvis svar på hva som skjer om de samme bakteriene dukker opp i maten. Men nå åpner det seg helt nye muligheter. 
   På Ås bygges nemlig Europas første hall der det skal produseres farlig mat, for å kunne teste hvordan de farlige bakteriene oppfører seg før og under produksjonsprosessen, ved pakking og under lagring.
  
Det er Nofima som bygger den nye hallen, og mattrygghet blir en viktig del av forskningsdagen under Mat & Emballasje.

Listeria og E.coli
I dag finnes det ingen 100 prosent sikre metoder for å bli kvitt Listeria eller E.coli i matproduksjonen.
   – I Norge har vi hatt dødstilfeller fra smitte av både matbårne Listeria og E.coli. Det er derfor naturlig å starte med disse patogenene, sier seniorforsker Askild Holck, som leder prosjektet.
  
I hallen skal det undersøkes hvordan bakteriene reagerer, og hva som må gjøres for å bli kvitt dem. Og her skal det gjøres i et ekte produksjonsmiljø der det er reelle matvarer som smittes.

Miljøvennlig emballasje
Forskningsdagen 6. februar ser også på miljøvennlig emballasje. Er emballasje av fornybare materialer best, eller bevarer og beskytter den ikke maten godt nok? Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima kommer med kunnskap fra flere studier.
   Og dessuten: Hvordan beholdes mest mulig av næringsstoffene i maten når den prosesseres? Det blir også foredrag om sensorikk og forståelsen for hvordan folk opplever et måltid, og om råvarekvalitet og hva som gjøres for å få mer og bedre norsk kjøtt.
 
 Seminarprogrammet på Mat & Emballasje åpner tirsdag 4. februar i regi av Den norske emballasjeforening, med sporbarhet gjennom verdikjeden som tema.

Kilde: Mat & Emballasje 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1