Tips redaksjonen
31.08.2015

Europris investerer i litium-ionbatterier

Den norske grossisten Europris investerer i litium-ionbatterier fra GNB Industrial Power, en divisjon av Exide Technologies. Det norske selskapet har testet ut GNBs Sonnenschein litiumbatterier på noen av sine trucker i seks måneder og oppnådde en betydelig reduksjon i sine driftskostnader.

Sammenlignet med tradisjonelle batterier er litium-ionbatterier mindre, mer energieffektive og kan lades opp ca. åtte ganger raskere. Oppladingen går så raskt at det samme batteriet kan være i døgnkontinuerlig drift med bare korte oppladingsintervaller mens ansatte har pauser.
   Litium-ionbatterier er dyrere i anskaffelse, men mye billigere i drift og vedlikehold. De er spesielt godt egnet i døgnkontinuerlige operasjoner, noe som ellers krever 2–3 batteriskifter per truck per døgn. Med litium-ionbatterier er ikke dette lenger nødvendig, og dermed forbedres både produktiviteten og investeringsavkastningen.

Ladelokaler overflødige
Litium-ionteknologien gjør dessuten ladelokaler overflødige, og gulvplass frigjøres til oppbevaring og driftsoperasjoner. Dette er spesielt gunstig når plass er en avgjørende faktor, eller når eiendomsprisene er høye. Batteriene krever heller ikke vedlikehold eller etterfylling av vann. Det gir også et betydelig redusert strømforbruk sammenlignet med blysyrebatterier.
   –Vi tar utgangspunkt i de totale eierskapskostnadene og velger blysyre- eller litium-ionbatterier på bakgrunn av dette. Vårt fokus er alltid på kunden og de økonomiske faktorene som underbygger beslutningen, sier Michael Geiger, VP Sales & Marketing EMEA i Exide Technologies.

Skal skifte 150 trucker
Europris er en av Norges største lavpriskjeder med over 220 butikker. Selskapet har en flåte på ca. 200 trucker fordelt på fem lagersteder. Av disse er flesteparten i drift på hovedlageret på Øra utenfor Fredrikstad.
   Europris er i ferd med å skifte ut omkring 150 trucker. GNB står for leveringen av både blysyre- og Sonnenschein Lithium-batterier samt et sett med GNB-ladere med spesielt optimalisert ladingskurve. GNB vil levere sine produkter gjennom lokale forhandlere av truckprodusentene Linde og Still og vil bistå Europris direkte med kunnskap og kompetanse. Europris vil kjøpe fem Sonnenschein Lithium-batterier i første omgang, med fire levert gjennom Linde og ett gjennom Still. Linde var også involvert i den seks måneders lange testperioden, i tett samarbeid med GNB. 
   – Vi er glade over å jobbe sammen med Europris og meget fornøyd med fordelene selskapet får med Sonnenschein Lithium, sier Harald Myhre, Sales Manager Norway i GNB Industrial Power.   

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1