Meny
31.08.2016

Et «flyvende teppe» over Oslo: Slik kan Trygve Lies plass bli

Byområder over hele Norden skal få makeover. Vinnerne av innovasjonskonkurransen skal gjøre nordiske byområder, deriblant Furuset i Oslo, smartere, grønnere, mer levelige og bærekraftige.

Seks vinnerteam bestående av arkitekter, ingeniører, byutviklere, designere og konsulenter fra hele Europa har fått muligheten til å realisere sine innovative prosjekter om å fornye hver sin «urbane utfordring» i seks nordiske byer.

Skal løse utfordringer
Nordiske byer og kommuner møter samme type utfordringer når det gjelder å utvikle bærekraftige, smarte og levelige byer. Den behovsdrevne innovasjonskonkurransen «Nordic Built Cities Challenge» skal løse utfordringene på tvers av landegrenser. Seks vinnere har hver fått muligheten til å utvikle sin løsning i samarbeid med eierne av de urbane utfordringene. I Norge gjelder dette Trygve Lies plass på Furuset i Oslo, der det lenge har vært et ønske om å revitalisere torget og utvikle et grønnere transportknutepunkt for bydelen.

«Flying Carpet»
Vinneren av den norske konkurransen er det Barcelona-baserte arkitektbyrået MestresWåge, ledet av Maria Mestres og Magnus Wåge. Arkitektene får nå muligheten til å realisere sitt innovasjonsprosjekt i samarbeid med Oslo kommune, som er eiere av Trygve Lies plass.
   – Vi ble veldig glade da vi fikk vite at vi vant. Vi har jobbet mye med å finne en løsning som gjør Trygve Lies plass til et fint sted å være, og som forenkler overgangen mellom transportmidlene i området. Vi håper selvsagt at prosjektet blir realisert, sier Magnus Wåge partner i arkitektfirmaet MestresWåge.
   Vinnerprosjektet har navnet «Flying Carpet» eller flyvende teppe. Arkitektene kom opp med ideen om et teppe som binder sammen de grønne områdene nord for plassen med det mer urbane og sterkt trafikkerte området ved bussterminalen i sør via en bro, formet som et flyvende teppe. Broen danner også et tak over nedgangen til sykkel og bilparkering under bakken.
   Juryen mener at løsningen vil bli en sterk markør for hele området. Jurymedlem Gunhild Bøgseth, divisjonsdirektør i Bymiljøetaten, sier det i neste omgang vil bli tatt stilling til om kommunen skal gå videre med et forprosjekt basert på vinnerforslaget. Forprosjektfasen skal blant annet klarlegge byggetekniske løsninger, kostnader, finansiering og gjennomføringsstrategi. Forprosjektet vil kunne gjennomføres i 2017. 

Skal eksportere nordiske løsninger
Nordic Built Cities-konkurransen ble lansert 7. oktober i fjor og oppfordrer både ferske og mer etablerte aktører til å samarbeide om å utvikle nye løsninger for smarte, levlige og bærekraftige nordiske byer. Alle finalistene har mottatt 300 000 kroner for å utvikle sine bidrag. Finalistene får også muligheten til å delta i Nordic Built Cities Challenge Awards, som går av stabelen i København i november. Da vil en nordisk jury dele ut priser basert på løsningenes utviklings- og eksportpotensiale.
   – Med Nordic Built Cities Challenge har vi gjennomført en av de mest ambisiøse fellesnordiske byutviklingskonkurranser noen gang, der fokuset har vært på innovasjon og viljen til å gå nye veier i byutviklingen, sier Malin Kock Hansen, prosjektleder i Nordic Innovation.
   Dette er ikke en isolert arkitektkonkurranse, men en del av en ny, stor og viktig satsing for et grønnere Oslo, og ikke minst et større, nordisk prosjekt som handler om å vise frem og eksportere nordisk design og innovative løsninger til verden.
   – Vi er sikre på at de seks vinnerprosjektene vil bli godt mottatt i sine respektive byområder. Disse fremviser nordisk design, arkitektur og ingeniørkunst på sitt beste og vil bidra til å gjøre resten av verden oppmerksom på nordisk design og byutvikling, sier Hansen.
   Vinneren av Nordic Built Cities Challenge Awards vil motta 500 000 kroner, vinneren av andreplassen får 400 000 kroner, og vinneren av tredjeplassen får 300 000. Et kriterium i denne konkurransen er at teamene må bestå av medlemmer fra minst to av de nordiske landene.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no