Tips redaksjonen
27.05.2014

Enkelt, sikkert og lekkert

Bruken av digitalt utstyr øker kraftig. Smarttelefoner og nettbrett brukes i alt fra chatting med venner til styring av innemiljø og industriprosesser. Utviklingen går mot at hver enkelte av oss har flere digitale enheter. Utfordringen er at alt digitalt utstyr må lades, med 5 volt.

Med hver enhet vi skaffer oss, følger det med en lader. De originale laderne holder god teknisk standard, som gir god sikkerhet. Men problemet kan være at vi ikke har disse laderne tilgjengelig når behovet for ladning melder seg. Antall uoriginale ladere er stort. For å få ned kostnadene er det i disse laderne færre sikkerhetsmessige løsninger.

Trygghet

ABB har løst utfordringen med å få ladet batteriene i digitale enheter. Er du i en bygning med vanlig strømnett, kan du nå få tilgang på elektrisk energi med riktig spenning og strømstyrke. ABB har utviklet en stikkontaktserie med integrert ladeenhet og USB-kontakt. Laderen er helelektronisk og skjult i sokkelen til stikkontakten. Den tekniske løsningen er patentert og gir minst like god sikkerhet som originalladere. Billig ladere kan gi så mye varme at det blir fare for brann hvis de er tilkoblet en mobiltelefon eller nettbrett over for lang tid. Det er fort gjort å glemme å koble laderen fra telefonen når en skal gå og legge seg. ABBs løsning gir sikkerhet for at farlige situasjoner ikke oppstår. Den patenterte løsningen er sikret både mot kortslutning og overbelastning.
  Ladespenningen er standardisert til 5 volt. Stikkontakten med USB kan belastes med 700 mA, som er nok til de fleste smarte mobiler. Utviklingen av nettbrett går fort. De mest moderne brettene krever omlag 1 ampere ladestrøm. Utgaven med to USB-kontakter kan belastes med 1400 mA og møter derfor dette kravet med god margin. Benyttes begge uttakene samtidig, kan hvert uttak belastes inntil 700 mA.
  Nye regler for el-installasjon gjør at skjøteledninger ikke lenger er tillatt i faste installasjoner. De fleste vil ha behov for å montere flere faste stikkontakter. Valget av stikkontakt vil derfor utgjøre en viktigere del av interiøret i boligen. Med ABBs nye løsning reduseres behovet for ekstra stikkontakter, samtidig som installasjonen også blir mer elegant.

Enkel installasjon
I utformingen av stikkontakten er det lagt vekt på at installering av stikkontakten skal være like enkelt å montere som en standard kontakt. For montøren blir det ingen forskjell. Fronten på stikkontakten fjernes, og lederne festes som i en helt vanlig kontakt. Noen varianter har hurtigkobling med fjær, mens andre har tradisjonell skrufeste av lederne.

Dekker bredt
Produsentene av mobiltelefoner og nettbrett har sett at de må standardisere løsningen for kontakt til andre enheter som PC og lading. De aller fleste telefoner og nettbrett er utstyrt med USB- eller micro USB-kontakt. For micro USB-kontakten er det utviklet en egen løsning for plassering av mobiltelfonen mens den lades. 
  Stikkontakten er utformet slik at USB-kontakten kan benyttes samtidig med 230 volts-kontakten. Det oppstår ingen sikkerhetsmessige risiko ved å benytte begge kontakter samtidig. 

Design serie
Stikkontaktene er utformet som ABBs designbrytere. De kan fås i hvitt, svart og aluminiumsfarge. I forbindelse med en av Sveriges ledende elektromesser ble USB stikkontaktserien stemt fram av de besøkende som det mest interessante produktet. Både design og funksjonalitet var utslagsgivende for dette resultatet.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1