Tips redaksjonen
27.05.2014

Én av fem har DAB i bilen

Svært mange kjører rundt med bilradioer som blir ubrukelige om tre år. Men nå blir det enklere å få digitalradio i kjøretøyet. 

I 2017 skal FM-båndet slukkes i Norge. Har du ikke skaffet deg digitalradio innen den tid, vil du ikke kunne høre på radio. Likevel har bare 19 prosent av norske bilister DAB-radio i bilen, viser en spørreundersøkelse utført av YouGov for Biltema.
  – Det har vært dyrt både å skifte til DAB-radio i bilen og å få DAB-radio i en ny bil man skal kjøpe. Derfor tror jeg mange har ventet, sier driftssjef Knut Svenningsen i Biltema.
  Men nå tror mange at det endelig løsner for digitalradio i bilen.

Nye biler får DAB
Bilprodusentene har ventet lenge med å innføre DAB-radio som standard i nye biler. Dermed har folk måttet betale ekstra for å få det som tilleggsutstyr.
  – Norge er tidlig ute med digitaliseringen. Derfor har det vært vanskelig for bilimportørene å kreve spesialtilpasninger for vårt lille land, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.
  I år ser det ut til at bilbransjen er i ferd med å snu. Volkswagen var først ute i Norge med å innføre DAB som standardutstyr på alle sine bilmodeller fra og med i år. En rekke andre bilmerker følger etter.
  – I år leveres 70–80 prosent av våre nybiler med DAB-radio. I 2012 var det under ti prosent, forteller informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge.
  Volvo opplyser at så mange som 94 prosent av deres nybiler i år vil selges med DAB.
  – At det skjer nå, skyldes nok at FM-slukkingen nærmer seg, og at alle må ha en radioløsning å tilby bilkjøperne. Det hjelper også at flere europeiske land, blant annet Storbritannia, har bestemt seg for å digitalisere radiosendingene. Da følger bilprodusentene lettere etter, sier Hagerup.

Billigere å bytte
Dersom du ikke har tenkt å kjøpe ny bil, må du belage deg på å oppgradere bilstereoen din innen 2017.  Har du en litt eldre bil, kan den gamle radioen enkelt erstattes av en ny.
  – En ny DAB-radio er ikke lenger dyrere enn en FM-radio. De fleste klarer å bytte den selv, forteller Knut Svenningsen i Biltema, som nylig har innlemmet en DAB-bilstereo i sitt sortiment.
  På nyere biler er bilstereoen ofte bygd inn i dashbordet. Da er det dyrere å bytte radio, og de færreste kan gjøre dette selv. Men det finnes enklere løsninger.
  –DAB-adaptere vil komme for fullt når FM-slukkingen nærmer seg. De kobles til det eksisterende anlegget og gir digitalradio uten at du må bytte bilstereo, sier Svenningsen.
  En av forutsetningene for at FM-nettet skal slukkes i 2017, er at alle på en enkel måte kan få DAB-radio i bilen.

Full dekning i år
Noen venter med digitalradio fordi dekningen ikke er bra nok. Nå er også dette i ferd med å komme på plass.
  – DAB-nettet blir ferdig utbygd i år. Da får 99,5 prosent av befolkningen tilgang til minst 14 digitale radiokanaler. 90 prosent av alle nordmenn får 22 kanaler, som er dagens kanalutvalg på DAB, forteller Mari Hagerup i Digitalradio Norge. 

Kilde: Newswire

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1