Tips redaksjonen
18.01.2017

Eksepsjonelt saunabygg overvåkes døgnet rundt

Löyly er ikke bare en av få offentlige saunaer i Finland, det er også kalt et arkitektonisk mesterverk takket være bygningens skulpturelle utforming.

For å beskytte bygningen, gjester og personale var det fra begynnelsen et krav om at  sikkerheten skulle være på topp. Løsningen ble et høyoppløselig videoovervåkningssystem fra
tyske Mobotix.
   Finnene elsker sauna. Med en befolkning på over fem millioner og mer enn tre millioner badstuer spiller saunaen en svært sentral rolle i finsk kultur. De fleste saunaer er å finne i folks bakgårder, men i sommer åpnet det offentlige saunakomplekset Löyly ved Helsinkis havn. Bak det eksepsjonelle bygget står arkitektduoen Ville Hara og Anu Puustinen fra det lokale arkitektfirmaet Avanto Architects. Det skall-lignende komplekset omfatter tre tradisjonelle tresaunaer samt et imponerende bar- og restaurantområde som strekker seg både innendørs og utendørs på store terrasser med utsikt over vannet.

Behov for diskret overvåkning
Med hundrevis av gjester hver dag – og enda flere i turistsesongen – er et høyt sikkerhetsnivå avgjørende: –Vi hadde bruk for et driftssikkert overvåkningssystem til å overvåke de mest kritiske områdene i åpningstiden og samtidig sikre bygningen, som i seg selv er et arkitektonisk mesterverk, forteller Timo Kettunen, som er prosjektleder hos Royal Ravintolat, den finske restaurantkjeden som driver Löylys restaurant.
   Selv om beskyttelsen av bygningen hadde høy prioritet, måtte det ikke gå ut over estetikken: Fra et arkitektonisk synspunkt var det svært viktig at kameraene kunne installeres slik at de gikk i ett med bygningene, forklarer arkitekten Ville Hara.

Høy kvalitet, færre kameraer
I samråd med installasjonspartneren Lastmile Connection Service LMCS Oy (LMCS) ble det derfor besluttet å installere et høyoppløselig IP-overvåkningssystem fra den tyske overvåkningsprodusenten Mobotix. – I tillegg til at det skulle være diskret, ba Löyly om et driftssikkert system, og det får man med Mobotix. Når først kameraene er montert, er det ikke behov for service, forteller salgsdirektør i LMCS, Antero Erhiö. Löyly er den eneste bygningen av sitt slag i Finland, men selv om bygningen er kompleks, lyktes det Antero å finne en løsning hvor kameraene sikrer fullt overblikk og samtidig imøtekommer arkitektenes krav. For å oppnå det måtte flere av kamerahusene for eksempel males i samme farge som veggene. I alt ble det installert 14 kameraer i og omkring Löyly. Til utendørs bruk falt valget på dobbeltlinsekameraer, fordi man på den måten kunne klare seg med færre kameraer og dermed oppnå en mer kostnadseffektiv løsning.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1