Meny
02.01.2014

Dyrefett kan bli drivstoff

En andel overskuddsfett fra kjøttbransjen kan bli en alternativ energikilde eller brukes i dyrefôr, og ikke benyttes som menneskeføde.

Vi spiser stadig mer renskåret kjøtt, men fettet som skjæres bort på slakteriene, har til nå likevel endt opp i pølser, deiger og farseprodukter. 
   Alternativ bruk av avskåret dyrefett ble presentert på kostholdskonferansen MeetEat i Oslo tirsdag, 5. november.
  
– Vi har i dag sett regnestykker som viser at dyrefett kan benyttes både til dyrefôr og drivstoff. Det åpner for spennende muligheter, sier direktør Anne Mari Halsan i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
  
Hun mener norsk kjøttbransje står ved et veiskille, og at det nå må jobbes for fullt for alternativ anvendelse av overskuddsfett fra slakteriene.
  
– I dag brukes dette fettet i all hovedsak i pølser og deiger. Får vi folk til å spise magrere kjøttprodukter, venter en god helsegevinst, sier Halsan.

Kan realiseres
Spesialrådgiver Ivar Pettersen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning presenterte regnestykker på MeetEat som viser at det er mulig å få avsetning for dyrefett gjennom hele verdikjeden, uten at det ender opp som menneskemat, og uten å tape penger.
  – Mye tyder på at kjøttbransjen kan realisere gode løsninger for bransje og samfunn, men det er krevende og forutsetter at bransjen samarbeider, sa Ivar Pettersen.
  Han mener dyrefett er attraktivt som dyrefôr og kan bli en viktigere energikilde i årene fremover. Det kan være et spørsmål om tid og god logistikk før mer av fettet vil få lønnsom anvendelse som noe annet enn menneskemat.

Fett er billig
I Norge spiser vi mye kjøttdeig, og mange har gått over til magrere varianter som karbonadedeig. Samtidig brukes mye av overskuddsfettet i fetere deiger, som familiedeig. Slike deiger selges ofte rimelig som lokketilbud i butikkene.
   – Når folk kjøper kjøttstykker, velger de kjøtt med minst mulig synlig fett. Men når det gjelder pølser og farseprodukter er ikke fettmengden like viktig for forbrukerne, fortalte markedssjef Even Nordahl i Opplysningskontoret for egg og kjøtt på konferansen.
   Han pekte på at det er sosiale ulikheter når det gjelder helse som også gjør seg utslag i kostholdet.
  – Det er nærliggende å tro at de som ikke har så mye å rutte med, velger billige kjøttprodukter. I mange sammenhenger det synonymt med fete produkter, sa Nordahl.

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no