Tips redaksjonen
31.08.2015

Droptanker laget av XL-rør er et bedre og rimeligere alternativ

Den 16. juni ble en ny og spennende droptank montert i Størsrudveien på Sørum i Akershus. Denne tanken består av fem stk. Wavin XL-rør med innvendig diameter på 1600 mm, hvert rør med lengde på 6 meter. Det er maskinentreprenør Åge Haverstad AS som utfører dette prosjektet.

– Så vidt jeg vet er dette første gang en droptank laget av plastrør blir brukt her i landet, opplyser en fornøyd produktsjef VA Vidar Handal i Norsk Wavin. Han er kommet hit til Sørum for å bistå i arbeidet med sammenmonteringen av rørene. – Men denne løsningen er brukt med suksess flere ganger, både i Danmark og Sverige. Ja, i resten av Europa også.
   Vi var til stede denne morgenen da entreprenøren startet arbeidet med å skjøte de store rørdelene sammen. Det samme er Leif Bjarne Steinbakken fra Ahlsell. Han var kommet ens ærend fra Hamar for å overvåke og ikke minst få en praktisk veiledning i monteringen av XL-rørene.

Nytt og innovativt
– Hvorfor anbefalte dere en såpass utradisjonell løsning på droptanken?
   – Glassfibertanker er jo det som vanligvis brukes til dette, svarer Steinbakken. – Men denne løsningen med Wavin XL-rør viste seg å være et nytt og innovativt alternativ, derfor valgte Åge Haverstad å gå for den. Vi synes dette er et spennende og godt valg.
   – Dessuten ville det vært umulig å få fraktet en glassfibertank av denne dimensjonen opp hit, tilføyer Handal. – Dermed måtte flere tanker ha blitt skjøtet sammen, og dette ville gjort installasjonen langt mindre solid enn denne løsningen med XL-rør. Dessuten forblir PE-materialet i disse elastisk ved frost, mens glassfiber gjerne blir sprøtt.

Trykkutjevning og fordrøyning
– Droptanken skal brukes både til trykkutjevning og fordrøyning, forteller Steinbakken. – I den ene enden av tanken skal det settes opp et overbygg. Avløpsvannet pumpes så inn, og så sørger gravitasjonen for at vannet renner gjennom tanken og videre nedover til renseanlegget.
   Åge Haverstad AS har mer enn 50 ansatte og holder til på Sør-Fron i Gudbrandsdalen. Oppdragsgiveren deres på dette prosjektet er Midtre Romerike Avløpsselskap (MIRA IKS). Dette er et interkommunalt selskap som i januar 2015 overtok ansvaret for avløp og rensing i kommunene Gjerdrum, Sørum og Fet. Planen er at alt avløpsvann fra disse kommunene skal føres ned til Miras prosessanlegg som nå er under bygging, der vannet skal renses før det slippes ut i Glomma. I den forbindelse skal det totalt legges ned 33 km ledningsnett og bygges 7 pumpestasjoner og 4 fordrøyningsbassenger.
   – Åge Haverstad AS er utførende på et delstrekk på 2,7 km av ledningsnettet, sier Steinbakken.

Enkel skjøting
Skjøtingen av XL-rørene skjer ved at det påsettes to tetningsringer på spissenden av det ene røret, før denne og muffen på den andre rørenden blir smurt godt inn med glidemiddel. Ved hjelp av stropper og gravemaskin blir deretter rørdelene koblet sammen. Noen ytterligere låsemekanisme er ikke nødvendig.
   Vi følger nøye med på arbeidet med skjøtingen, som går forbausende raskt og smertefritt. Før lunsj er allerede tre av de fem rørdelene sammenkoblet.
   – Da de gjorde den siste sammenkoblingen, holdt jeg meg i bakgrunnen og bare fulgte med. Så dette synes de tydeligvis var ganske så enkelt, smiler Vidar Handal.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1