Tips redaksjonen
03.01.2015

Drivstoff er ikke bare drivstoff

Opp mot ti år og utallige arbeidstimer går med når Shell utvikler et nytt drivstoff. På selskapets laboratorium i Hamburg jobbes det kontinuerlig med forskning og utvikling for å møte morgendagens drivstoffkrav.

Shell har drevet med forskning og utvikling av drivstoff siden tidlig på 1900-tallet. Bare i 2013 investerte selskapet 1,3 milliarder amerikanske dollar i forskning og utvikling, hvorav en andel gikk til utvikling av høyteknologisk drivstoff for moderne biler. Shell har flere laboratorier på verdensbasis hvor dette arbeidet pågår, og til sammen rundt 200 forskere og ingeniører jobber daglig med innovasjon og utvikling av nye drivstoff. 
   En av disse drivstofforskerne er italienske Valeria Loreti, som har mange års fartstid i Hamburg som utvikler av nye drivstoff for Shell. Hennes hverdag består av alt fra å komponere tilsetningsstoffer i laboratorium, til å følge testingen i ulike motorer i benk eller på landevei.  
   – Moderne motorer er komplekse konstruksjoner, noe som også krever mye av drivstoffene. Vi samarbeider tett både med bilfabrikanter og fagmiljøer på universitetsnivå for å kunne utvikle de beste drivstoffene. Ikke alle vet at vi for eksempel har egne tilsetningsstoffer for at dieselen ikke skal skumme under tanking, sier Valeria Loreti. 
   – Våre differensierte drivstoff er for eksempel utviklet med tilsetningsstoffer som blant annet smører, hindrer avleiringer og beskytter mot korrosjon. Hensikten er å få en så perfekt stråle – eller sky om du vil – som mulig, noe som optimaliserer forbrenningen. Skitne injektorer forhindrer dette og senker effektiviteten til motoren, sier Valeria Loreti.

Forskjellige egenskaper
Moderne drivstoff utvikles mer etter kundegruppers behov enn tidligere. Mens drivstoffene Shell Diesel Extra og Shell FuelSave 95 har tilsetningsstoffer som blant annet smører motoren og forhindrer avleiringer, har premiumdrivstoffene V-Power Nitro+ 98 bensin og V-Power Nitro+ Diesel en kraftigere sammensetning av tilsetningsstoffer som både renser motoren og holder den ren. V-Power Nitro+ er et mer høyteknologisk produkt som er mer kostbart å fremstille, lagre og distribuere, og som derfor blir noe dyrere i pumpene.
 
  – Det viktigste med våre differensierte drivstoff er ikke bare at man kan spare noen få prosent under kjøring, men at de er utviklet for å holde moderne motorer rene og effektive over tid. Dersom man ønsker å spare ytterligere drivstoff, handler det rett og slett om kjørestil. Kjører man økonomisk riktig, noe Shell anbefaler på det sterkeste, snakker vi store besparelser både for lommeboken og miljøet, avslutter markedssjef for drivstoff hos Shell, Thomas Danielsen. 

Kilde: mynewsdesk.com

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1