Meny
29.12.2015

Drammen smykker seg med solsmaragd

Nå får Drammen sin egen solsmaragd. I den 7 etasjer høye kontorbygningen som er under oppføring, blir grønne solceller en integrert del av fasaden. Enova støtter den teknologiske nyvinningen med 1,5 millioner kroner.

I eiendomsbransjen har «grønne bygg» blitt et etablert begrep om bygg med miljøkvaliteter. Når Union Eiendomsutvikling nå bygger et nytt kontorbygg på sørsiden av Drammenselven, i området der det tidligere lå tre papirfabrikker, nøyer de seg ikke med et grønt bygg i overført betydning. Høyhuset blir grønt også i bokstavelig forstand. De mer enn 20 000 bilistene som hver dag passerer på Drammens ringveg, kan nå kaste blikket på et bygg smykket med grønnmalte solceller.
   Men det er selvfølgelig ikke grønnfargen som har fristet Enova til å investere i dette prosjektet.
   – Grunnen til at vi har valgt å gå inn med penger i dette prosjektet, er at solcellene brukes som en integrert del av fasaden. Det er en veldig spennende og innovativ løsning som er med på å bringe bruken av solcelleteknologi i Norge videre, sier fungerende markedssjef for yrkesbygg i Enova, Ole Aksel Sivertsen.

Bygges med solenergi
Solcellene er bare en av flere energi- og klimavennlige løsninger som er valgt i bygget, som får navnet «EnergiBygget», og som blant annet skal huse de ansatte i Buskerud Energiselskap. Dialogen med Enova har gjort at eiendomsselskapet flere ganger underveis i prosjektet har økt energiambisjonene for smaragden, og administrerende direktør Trond Åsheim i Union Eiendom er glad for at Enova har valgt å støtte solcellene.
   – Bygget får også passivhus-standard, men solcellefasadene blir selve juvelen i kronen. Når Enova nå tar deler av kostnadene, kan vi forsyne kontorlokalene med kortreist strøm, sier Åsheim.
   Han kunne også fortelle at «Energibygget» bygges med solceller i dobbel forstand, da prosjektet ble presentert under Energidagen på Fornebu i begynnelsen av oktober.
   – Vi gjør det lille ekstra underveis i byggeprosessen. Vi forsyner selvsagt også taket med tradisjonelle solcellepaneler. Disse får vi på plass såpass tidlig at de ble tilkoblet allerede et halvår før bygget er ferdig, rett inn i byggestrømskapet. Dermed drives hele byggeplassen av solenergi.

Tolv solskinnshistorier
Enova har de siste tre årene støttet 12 bygg som utnytter solceller til å produsere strøm. Det mest kjente eksemplet er kanskje Powerhouse Kjørbo.
   – Felles for alle «solbyggene» vi har støttet, er at byggeierne har gjort noe annet enn å bruke solceller på tradisjonelt vis. Gjennom å støtte dem som går foran og tør å tenke annerledes, ønsker Enova å bidra til en utvikling som på sikt gjør solcelleteknologien mer konkurransedyktig, sier Sivertsen i Enova.

Kilde: mynewsdesk.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no