Tips redaksjonen
18.09.2017

Dome of Visions laget av bærekraftig byggemateriale i tre

Aarhus i Danmark er Europas kulturhovedstad i 2017, og i forbindelse med dette vil en stor gjennomsiktig kuppel laget av limlaminert finertre stå til tjeneste som Aarhus kommunale paviljong for byggekultur.

Den kuppelformede trebygningen som er laget av bærekraftige Kerto LVL-bjelker, er kalt Dome of Visions, og vil i løpet av 2017 gi inspirasjon til nye måter å bygge og bo på. Samtidig vil bygningen fungere som et moderne kulturhus som gir rom for konferanser og debatter om fremtidens bærekraftige byer og bygninger.
   Kuppelen er en forbedret versjon av to tidligere kuppeleksperimenter. Den første var plassert både i Aarhus og København, og den andre i Stockholm. I denne tredje versjonen har kuppelen vokst seg 10,5 meter høy og har fått et tverrsnitt på 24 meter og danner således et rom på 450 kvadratmeter. Den er ca. 100 kvadratmeter større enn versjon 1 og 2.

Bærekraftig byggemateriale fra soldrevet fabrikk
Arkitekt Kristoffer Tejlgaard fokuserer på bærekraft, og for ham er tre det naturlige valget av byggemateriale. Derfor er mest mulig av kuppelen bygd av tre. Det gjelder for eksempel den spektakulære gitterkonstruksjonen som danner kuppelen, og der Kerto LVL (laminert finerte) viste seg å være det optimale byggematerialet.
   – Tre som byggemateriale har åpenbare fordeler som er bærekraftige for byggebransjen. I utgangspunktet er tre et materiale som kommer fra en soldrevet fabrikk, sier Tejlgaard, og refererer til trærnes evne til å trekke ut CO2 fra atmosfæren og lagre det som karbon i stammen, bare ved hjelp av solenergi.

Sikrer en slank og elegant gitterkonstruksjon
Et nytt system med buede trebjelker, sammensatt av 21 mm tykke Kerto LVL-bord fra Metsä Wood gjorde det mulig å minimere stålmengden samtidig som både en glatt og elegant gitterkonstruksjon ble oppnådd. Ved hjelp av buede trebjelker ble beslagene til kuppelens fokuspunkter kuttet som stjerner i fem millimeter tykt stål.
   – Med de spesiallagde Kerto-bjelkene var det mulig å unngå kompliserte og kostbare sveisebeslag som har vært brukt i tidligere versjoner av Dome of Vision, sier Tejlgaard.

Et vellykket karbonbærende trebyggingseksperiment
Hele konstruksjonen er laget av ca. 100 kubikkmeter tre, og ifølge arkitekten lagrer dette 80 tonn CO2.
   – Dette vil spare atmosfæren for 100 tonn CO2 sammenlignet med en lignende bygning i betong, som vil slippe ut ca. 20 tonn CO 2, sier Tejlgaard.
   Den ferdige kuppelen er resultatet av et vellykket eksperiment med Kerto LVL og gir Aarhus og Europas kulturhovedstad et unikt sted for arrangementer i en spektakulær trebygning. En bygning som utvilsomt vil gi inspirasjon til en fremtid med mer bærekraftige og klimavennlige trekonstruksjoner.

Kilde: newscision.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1