Tips redaksjonen
08.05.2017

Digitalisert øsekar for småbåter


En norsk startup lanserer en solcelledrevet lensepumpe til småbåter. Pumpen kan overvåkes fra en app på mobilen. I kombinasjon med Telias teknologi for tingenes internett blir «SUB-pump» verdens første produkt som benytter Narrowband IoT-løsning til sjøs.

Bekymring for hvordan det står til med båten i regnværet, er velkjent for de fleste småbåteiere. Mange er redde for at båten skal synke, kjører langt for å sjekke at alt står bra til og må ofte starte båtturen eller hyttehelgen med å øse båten.
   – En åpen båt som ligger i en havn et stykke unna, kan fort bli et stressmoment, sier Thomas Græsholt, gründer i startupselskapet Solpumpa. – En pumpe som «går av seg selv» løser et stort problem, og at den dessuten kan overvåkes fra en app, gir trygghet for at den faktisk fungerer som den skal.

Skreddersydd for tingenes internett
SUB-pump er en solcelledrevet lensepumpe for åpne småbåter. Græsholt startet utviklingen av pumpen våren 2016, og 60 prototyper er allerede solgt. Når den nå lanseres bredt, er det med helt moderne teknologi innebygd. Den er tilkoblet Internett via Telias nett og har batteri, sensorer, intelligent styring, GPS og Telias nye Narrowband-IoT modul. Teknologien som er skreddersydd for tingenes internett.
   – Dette er et svært godt eksempel på hvordan teknologi kan løse utfordringer for folk flest og gjøre livet enklere for småbåteiere, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i Telia Norge. – Vår ambisjon er å være en digital tilrettelegger, og vi vil gjøre det enkelt for andre å skape digitale løsninger. Til nå har våre partnere benyttet NB-IoT-teknologien til løsninger for smart landbruk og smart parkering, og så vidt vi kjenner til, er SUB-pump verdens første IoT-løsning til sjøs som baserer seg på NB-IoT. At Norge nok en gang ligger helt fremst i digitaliseringen, er veldig moro.

Digitalt øsekar
– Vi kaller dette smart småbåthold, sier Græsholt. – Ikke bare vil båten lenses automatisk, og ikke bare vil sensorer fange opp noe som er galt og gi beskjed til båteier, men vi kan også hente ut mye annen spennende data fra sensorene. Kombinasjonen GPS, sensorer og Internett åpner for mange tjenester, som tyverisikring, overvåking ved utlån av båten til andre, overvåking av eksisterende utstyr som dødmannsknapp, batterier og pumper og integrasjon med værvarsling og nødtjenester.
   SUB-pump ble lansert på Sjøen for alle på Lillestrøm 22.–26. mars. – Vårt hovedmarked er småbåtmarkedet, og vi anslår at det finnes rundt én million småbåter i Norge, Sverige og Finland. Per i dag finnes det ingen lignende løsninger, og vi har stor tro på at vårt digitaliserte øsekar vil gjøre livet til båteierne enklere, tryggere og mer forutsigbart, sier Græsholt.

Kilde: mynewsdesk.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1