Meny
03.01.2014

Det sixtinske kapell i nytt lys

Lysprodusenten Osram har utrustet det sixtinske kapellet i Vatikanstaten med en ny type LED-løsning. 500 år etter at Michelangelo måtte bruke talglys og fakler, kan dette kunstneriske mesterverket ses i et helt nytt lys, med en detaljrikdom som frem til nå har vært svært begrenset.

Vatikanet ønsker å markere 450-årsjubilet til Michelangelos død ved å belyse hans mesterverk på en ny måte. Den kunstvennlige installasjonen muliggjør betydelig høyere belysningsverdier og bruker i tillegg 60 prosent mindre strøm sammenlignet med det eksisterende belysningsanlegget.
   – Kunst stiller de høyeste krav til belysning, og de verdensberømte freskene i det sixtinske kapellet kan nå bli tilbudt den samme unike belysningsløsningen og ekstremt høye lysspesifikasjonene som brukes ved Lenbachhaus Museum i München. Dette understreker nok en gang Osrams integritet som belysningsekspert, sier Peter Laier, Osrams Chief Technology Officer og ansvarlig styremedlem for selskapets generelle belysningsvirksomhet.

Spesialtilpasset fargespekter
Omkring 7000 LED vil fra og med 2014 lyse opp det sixtinske kapell, noe som gjør at verdenskjente kunstverk vil kunne iakttas på en helt ny måte. Fargespekteret er spesialtilpasset på et vitenskapelig grunnlag og er tilpasset fargepigmentene i maleriene, for eksempel pigmentene i Michelangelos fresker. 
   Den svært presise lysfordelingen sikrer at kunsten blir jevnt belyst og uten blending. Armaturene installeres under vinduene slik at de ikke blir synlige, og monteres slik at lyset faller i samme retning som det naturlige dagslyset. Frem til nå har det vært vanskelig å observere denne kunsten i dårlig dagslys og vært begrenset av teknologiske og konservatoriske årsaker. 
 
   Det konservatoriske aspektet ved dette prosjektet, det vil si verning av kunsten, spilte en spesielt viktig rolle under planleggingen, og den nye LED-løsningen er betydelig mer skånsom enn andre alternative former for kunstig lys. En belysningsstyrke på 50 til 100 lux (tidligere 5 til 10 lux) sørger for at kunsten blir tydelig lyst opp, samtidig som den eldes minimalt.

Økonomisk løsning
– Respekten for kunstverket er det aller viktigste. Lyset bør være diskret og jevnt, ikke for sterkt, men heller ikke for svakt – og skal heller ikke forsømme noe innenfor dette hellige sted, sier Antonio Paolucci, direktør for Vatikanets museer, og legger til: – Det sixtinske kapellet er Michelangelos mesterverk. Belysningen av dette er en delikat oppgave med mye ansvar, og hele verden følger oss i denne situasjonen. 
   I tillegg til lyskvaliteten er den nye løsningen også betydelig mer økonomisk enn det tidligere systemet. Selv om belysningsstyrken kan økes mange ganger, er det forventet at strømforbruket til det sixtinske kapell reduseres med mer enn 60 prosent. Årsaken til dette er ikke bare innføringen av strømsparende LED, men også på grunn av den svært nøyaktige lysplanleggingen som sørger for belysningen av kapellet med høy presisjon og helt uten at lys går tapt.
   Dette pilotprosjektet, med arbeidstittelen LED4Art, er subsidiert av European Subsidy Program for Information and Communication Technology, som del av Framework Program on Competiveness and Innovation (PSP-CIP). 
 
  Målet med dette tilskuddsprogrammet er å demonstrere nye muligheter for LED-teknologi med tanke på energieffektivitet og forbedret lyskvalitet – og på den måten få til en raskere gjennomslagskraft for den nye teknologien. I tillegg til Osram som prosjektkoordinator er University of Pannonia i Ungarn, Institut de Recerca en Energia de Catalunya i Spania og planleggingskontorene til Faber Technica i Italia med på prosjektet.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no