Tips redaksjonen
22.03.2017

Designikon fyller 80

I 2017 fyller skrivebordslampen Luxo L-1 80 år. Siden Jac Jacobsen lanserte lampen i 1937, er det solgt mer enn 25 millioner eksemplarer på verdensbasis. L-1 har med tiden har fått status som designikon og produseres den dag i dag.

L-1 lampen ble utformet av Luxos grunnlegger – den norske industrimannen Jac Jacobsen. Han hadde fått to kranlignende, fjærbalanserte lamper i en forsendelse symaskiner fra England. Som den teknisk interesserte mannen han var, fikk han en forkjærlighet for de merkelige armaturene. De var funksjonelle og hadde en slags tidløs skjønnhet.
Selv om det i utgangspunktet virket som en genial teknisk oppfinnelse, kom Jac Jacobsen snart frem til at selve konstruksjonen var nokså primitiv, og det lyktes ham å forbedre den. Produksjonen ble satt i gang i 1937 og lampen ble kalt Luxo – på latin: «Jeg lyser».

Designikon og produktivitetsfremmer
Lampen fikk snart ry på seg som en skikkelig produktivitetsfremmer i skolen, på kontoret, i fabrikkene og innenfor helsevesenet, og den ble et designikon blant arkitekter og designere verden over. L-1 har beholdt sin posisjon som en klassiker på grunn av sin enestående og avanserte armfunksjon kombinert med god lysytelse og et karakteristisk design. Lampen er fortsatt svært populær.

Jubileumsaktiviteter
I dag eies varemerket Luxo av Glamox-gruppen. I forbindelse med jubileet har Glamox publisert en kort video som forteller historien om L-1, en historie om hvordan skrivebordslampen har blomstret gjennom åtte svært ulike tiår.

Kilde: mynewsdesk.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1