Tips redaksjonen
28.05.2014

Dekk er ikke ferskvare

At dekk er ferskvare, er en utbredt myte, ifølge eksperter. Dersom du ønsker å ta godt vare på dekkene dine, bør du følge et par enkle råd.

En undersøkelse gjort av Statens veg- og transportforskningsinstitutt (VTI) i Sverige, viser ingen sammenheng mellom alder og prestasjoner på nye dekk. De konkluderte med at nye dekk som har stått på et dekklager, ikke vil forringes. Likevel er det fortsatt mange som tror at dekk er ferskvare.
  – Dekk er ikke ferskvare. Det finnes ingen undersøkelser, tester eller annen informasjon som kan begrunne en slik påstand, sier Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann.
  Han forklarer at oppfatningen om at dekket må skiftes ut etter tre til fire år – uansett – heller ikke stemmer. Haukenes understreker likevel at du må være spesielt oppmerksom på hvordan du lagrer brukte dekk. 
  – Lagrer du dekkene hjemme, bør du ikke oppbevare dem på terrassen eller steder der de er utsatt for sol og vind. Dekkene skal stå svalt og mørkt, gjerne i dekkpose, slik at du slipper til minst mulig oksygen og ozon, forklarer han.
  Feilaktig og langvarig lagring og påvirkning av kjemikalier kan skade dekkene over tid, men dette gjelder dekk som er eller har vært i bruk. 
  – Aldringsprosessen begynner først når du tar dekkene i bruk. Dersom du bevarer dekkene godt, varer gummien i mange år, understreker Haukenes. 

Kilde: Pressenytt

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1