Tips redaksjonen
04.03.2015

Bruker ti bøtter varmtvann

De fleste av oss bruker langt mer varmtvann enn vi er klar over, viser en ny undersøkelse. Redusert forbruk kan kutte strømregningen betydelig.

Vår oppfatning av hva som er et gjennomsnittlig forbruk av varmtvann, stemmer dårlig med virkeligheten, ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Statnett.
   – Det riktige svaret er 70–100 liter daglig per person. Bare 13 prosent er klar over at forbruket er så stort, sier Nina Yong Kviberg, kommunikasjonssjef i Statnett.
44 prosent tror hver av oss bruker 30–69 liter varmtvann daglig, mens 30 prosent tror vi klarer oss med under 30 liter. Resten vet ikke.
   – Hver dag bruker hver av oss tilsvarende ti vaskebøtter med varmtvann. Det er tydeligvis langt mer enn de fleste er klar over selv, sier Kviberg.
   Unge under 30 år svarer mest riktig, mens de over 60 svarer mest feil i undersøkelsen.
   Vannoppvarming er den nest største utgiftsposten på strømregningen for en vanlig husholdning, og utgjør i gjennomsnitt 16 prosent av totalen. Tiltak for å få ned denne delen av energiforbruket kan derfor fort lønne seg.

Mye å spare
De fleste kan redusere forbruket av varmtvann betydelig med enkle grep, ifølge eksperter på energiøkonomisering.
   – Med installasjon av vannbesparende armatur kan man nesten halvere forbruket i en husholdning med fire personer og samtidig spare bortimot 3000 kroner på strømregningen, sier Evy Aspheim, senior kommunikasjonsrådgiver i Enova.
   Et normalt forbruk av varmtvann utgjør ifølge Enova rundt 1200 kWh per person i året.
– Montering av sparedusj er det vanligste tiltaket for å redusere forbruket, og det er veldig effektivt, sier hun.
   Ikke alle er klar over om det er installert sparedusj i boligen eller ikke. Men det er lett å finne ut av.

Enkelt å teste
– En sparedusj har et dusjhode som leverer under ti liter vann i minuttet. En enkel test er derfor å sette dusjen på fullt og samle vannet i en vanlig ti liters vaskebøtte. Renner det over før det har gått et minutt, så har man ikke sparedusj, sier Aspheim
   Også i vannkranene på badeservanten og kjøkkenet kan det installeres vannbesparende utstyr.
   – Ikke minst på kjøkkenet vil dette raskt kunne gi målbare resultater. Men også praktiske vaner påvirker forbruket, sier Evy Aspeim.
   Blant annet råder hun folk til å skylle tallerkener i kaldt istedenfor varmt vann før de settes inn i oppvaskmaskinen.
   – Og hvis man tar oppvasken for hånd, er det lurt å unngå at varmtvannet står og renner konstant. Steng av mellom skyllingene.

Kilde: Newswire

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1