Tips redaksjonen
02.02.2015

Boligkmpleks velger toppmoderne LED-belysning

Det nye boligkomplekset Kjøita Zenit ved Otras utløp i Kristiansand ble innflytningsklar i slutten av august i år. Det består av 32 leiligheter av meget høy kvalitet. Her benyttes det miljøriktig LED-belysning fra Lyskomponenter i gangarealer og utendørsområder i leiligheter for å fremheve egenarten.

Nedre Lund og Kjøita kjennetegnes av hvitmalte trehus, haver og båtplasser.
De fleste leilighetene har store boarealer. Sammen med god takhøyde og gjennomgående dagslys fremstår de som romslige og vennlige. Plasseringen og omgivelsen gir en ideell ramme for de som ønsker å bo rolig, solrikt og bekvemt. – Utbygger valgte LED-belysning for å fremheve lysets betydning og for å redusere de totale strømutgiftene, sier Key Account Manager Ali Nayef hos Lyskomponenter.

Flere hundre lyspunkter
Lyskomponenter har levert flere hundre LED-lyspunkter både innen- og utendørs. – Det omfatter LED-spotter, LED-skinner, benkarmaturer og utendørs LED-pullerter. I garasjeanlegg er det montert T5-lysrør og sparepærer i bodene. Enkelte beboere har valgt skreddersydde belysningsløsninger, mens en har montert KNX for styring av lys og varme, sier Nayef.

Nærhet til alt
Nærheten til sjøen, turterreng, Gimle gård og museet gir området sin kvalitet. I løpet av få minutters spasertur er man i Kristiansands hjerte, kvadraturen. Gjennomtenkte og romslige løsninger preger både leiligheter og fellesarealer. Kombinasjonen av smakfull arkitektur, gode tekniske løsninger og materialvalg, er slående. 10 leiligheter er fra 36–100 m2 mens 22 leiligheter er over 100 m2.

Gode belysningsløsninger
– Sammen med utbygger, installatør og arkitekt har vi utformet et konsept bestående av gode belysningsløsninger i leiligheter, trappeoppganger og uteareal, sier gründer og daglig leder Yngvar Rønning i Lyskomponenter. – Gjennomgående er det benyttet LED i alle leiligheter, gang-, heis- og uteareal. Det er en utvikling vi ser i tilsvarende prosjekter. I 2013 regnet vi med at det ville ta 3–5 år før LED tok skikkelig av. Nå er mer enn 80 prosent av våre belysningsleveranser LED. Det viser at markedet er modent for miljø- og energiriktig belysning, understreker han.

Høy prisklasse
For to år siden fikk Caverion (tidligere YIT) totalansvaret for rør, elektro og ventilasjon på Kjøita Zenit. – Arbeidet startet sommeren 2013 og er nå ferdigstilt. Boligkomplekset består av luksuriøse leiligheter av høy prisklasse. Utbygger var opptatt av å utsmykke dem med de beste håndverksløsninger som er å oppdrive på markedet. Dette var også tilfellet for valg av belysningsprodukter. Lyskomponenter ble foretrukket fordi de har produkter av høy kvalitet og medarbeidere med dyp belysningskompetanse, sier prosjektleder Christian Rogstad i Caverion. Han kan fortelle at samarbeidet med belysningsleverandøren har til nå fungert meget bra. – De har hatt prosjekteringsansvaret for lysanlegget og til enhver tid overholdt leveringsfristene. I tilfelle uforutsette hendelser har de stilt opp med sin faglige ekspertise.

Korte byggetider
Caverion har hatt sterkstrømsansvaret, som bl.a. inkluderer belysning og stikkontakter. – Den største utfordringen var ekstremt korte byggetider. På det meste har 9 montører vært involvert i byggeprosjektet, sier bas/montør Rolf Egil Syrtveit i Caverion. Han kan fortelle at dette er noe som kjennetegner de fleste byggeprosjekter. – I Kjøita Zenit var vi hele tiden i forkant av fremdriftsplanen.

Trivselsfaktor
Rogstad mener riktig belysning er med på å fremme beboernes trivsel. – Miljøriktig belysning, som reduserer energikostnadene, var i tråd med utbyggers ønske. Levetiden på LED er vesentlig lengre enn konvensjonell belysning og begrenser behovet for jevnlig armaturskift.

Oppgradering
Caverion utarbeidet i samarbeid med Lyskomponenter en katalog der beboerne selv kunne oppgradere leilighetene fra standard til comfort eller fra comfort til pluss. Plus-pakken leveres med ELKO-plus, LED-spotter og skinner og 12 volts halogen mens Comfort-pakken i tillegg har lavtbyggende ELKO-stikk. – De fleste kunder valgte Pluss og Comfort pakken, sier Rogstad. Han legger til at det estetiske uttrykket i komplekset er blitt meget bra. – Beboerne fremhever spesielt håndverksutførelsen, som holder høy standard.

Godt samarbeid
Samarbeidet med alle utførende parter har vært meget bra i Kjøita Zenit. – I slike prosjekter er det avgjørende å ha tillit til hverandre. Denne tilliten har resultert i valg av spenstige løsninger som har hevet det estetiske uttrykket. Vi har gått i tospann, gitt gass og fikk et sluttresultat vi er meget stolte av, avslutter Rønning.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1