Tips redaksjonen
30.12.2013

Boeing velger ESAB til space launch systemprosjektet

Boeing har valgt ESAB sveise- og skjæreprodukter som partner for produksjonen av drivstoffbeholdere for NASAs nye tungløftsrakett, Space Launch System (SLS).

SLS blir den største amerikanske raketten som noensinne er blitt bygd og vil være rett over 61 meter høyere enn selve romfergen. SLS vil bli 117 meter i total lengde, med en vekt på omtrent 2950 tonn. Konstruksjonen av en sammensetning i denne størrelsesordenen krever helt nye måter for produksjon, montering og sveising av drivstoffbeholderens struktur.

Vertical Assembly Center
Ingeniører og eksperter fra ESAB har samarbeidet med Boeing og NASA i mer enn ett år for å utvikle Vertical Assembly Center (VAC), et gigantisk orbitalt sveisesystem, som støtter rakettens store drivstofftank, mens seksjonene sveises sammen gjennom friksjonssveising – Friction Stir Welding. ESABs konstruksjon av VAC blir det største sveiseapparatet av denne typen noensinne og er den mest presise delen av sammensetningen. 
   VAC er utformet, utviklet og bygd på ESAB-anlegget i Laxå, Sverige, med support fra ESABs nordamerikanske automasjonsavdeling. Det loddrette tårnet bygges i USA med amerikansk stål og komponentmaterialer.
   ESABs ekspertise og erfaring innenfor friksjonssveising, den sterke operasjonelle kompetansen og styrken innenfor prosjektadministrasjon var avgjørende for valg av samarbeidspartner.

Friksjonssveising
Boeing har ved flere anledninger samarbeidet med ESAB og brukt friksjonssveising ved rakettprogrammene Delta II og Delta IV (slutten av 1990 og tidlig 2000). Friksjonssveising – Friction Stir Welding gjøres med et roterende verktøy med mye press og dreiemoment for å blande sammen metaller uten å smelte dem. Dette gir muligheten til å sammenføye høyteknologiske legeringer, som er vanskelig eller umulig å kombinere gjennom konvensjonelle sveiseteknikker. 
   Friksjonssveising – Friction Stir Welding har potensialet til å endre måten mange alminnelige strukturer er bygd på; alt fra tog, fly og lastebiler, til personbiler og elektronikk. Lavt varmeinntak og høy styrke av automatisk sveising med friksjonssveising gir muligheter for produsenter å redesigne deres strukturer for lettere vekt, lavere kostnader og bedre ytelse.  

Neste generasjons romfartsprogram
SLS-prosjektet blir allment sett på som Amerikas neste generasjons romfartsprogram og målet om å produsere en rakett for å transportere passasjerer utenfor jordas bane. Med en planlagt lansering i 2017 har denne utvidbare raketten enorme muligheter for transport av nyttelast under store romfartsundersøkelser.
   – Vi er beæret over å være del av dette historiske prosjektet sammen med teamet fra Boeing Space Launch System (SLS) og NASA, sier Ken Konopa, visepresident for markedsføring hos ESAB. ESAB er kjent for å være en utvikler av avansert sveiseteknologi, og vi er forberedte på å levere disse resultatene som en del av dette neste generasjons romfartsprogrammet, sier han.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1