Tips redaksjonen
02.09.2014

Besparelser og redusert miljøbelastning med endret maskinrengjøring

I 2012 kontaktet SBS Brødrene Dahl og SCA med ønske om å redusere forbruket av tørkepapir og rengjøringskluter. Rådene de fikk, har gitt kostnadsbesparelser og bedre miljø.

Med sine 420 ansatte er SBS en sterk regional drivkraft på Jylland, som hovedsaklig produserer og distribuerer bremse- og friksjonsdeler til biler, motorsykler, industri- og energianlegg, for eksempel til store vindmøller. 
  På SBS sitter Brian Lysdahl, som er innkjøpsjef og ansvarlig for sourcing, som i dagligtale handler om forbruk av ressurser. Brian har satt helt nye standarder for besparelser ved ganske enkelt å sette kritiske søkelys på forbruket av lysstoffrør, lamper, papir, såpe, verktøy, ørepropper, vann osv. 

Problemene
–Vi startet i 2012 da vi gikk inn og vurderte vårt forbruk av diverse materialer og behov, forteller Lysdahl. – Helt banalt handlet det om å se på alt det som berørte vår forretningsdrift. Vi tok en prat med vår leverandør Brødrene Dahl, som også formidler Tork tørke-, rengjørings- og hygieneprodukter. Og i den forbindelse kom vi i direkte kontakt med SCA, som eier Tork, og ba dem om råd om hva vi kunne forbedre innenfor tørking, rengjøring og hygiene. Forbruket vårt var for høyt, og vi kjørte for mye tørkepapir til forbrenning, I tillegg brukte vi for mange ressurser internt på avfallshåndtering, sier Lysdahl. 

Løsningen
SCA gjennomgikk hele produksjonen, og SBS fikk deretter råd om tørking av maskiner, olje og om hygiene generelt. Der de tidligere løsningene for maskinrengjøring i praksis betydde stort papirforbruk, førte rådene til at SBS innførte nye dispensere med papir i separate ark til tørking av alle maskiner og på toalettene. 
  –Vi fikk nye standardiserte løsninger der miljø og funksjonalitet var tenkt inn i produktet helt fra starten. Faktisk betydde dette at vi gikk adskillige kvaliteter opp i tørkepapir, men tilsvarende mere ned i forbruk. Vi merker det daglig på antallet avfallsscontainere og bortkjøring av avfall, sier Lysdahl, og legger til: – Det som ble innført, var å tenke tørking, ikke bare som én standardløsning for alle maskiner, men som flere løsninger, der maskiner som krever mere tørking, trenger flere papirark for å utføre jobben, og motsatt på maskiner som ikke blir like skitne. Det fungerer utmerket, og derfor er det nyttig å snakke med en ekspert og få konkrete råd. forteller. 
  – Det er optimalt når rådene resulterer i besparelser og bringer oss i forkant på utviklingen. Denne typen samarbeid er veien til besparelser på forbruk og miljø. Vi kan fra neste år gå i gang med å måle selve besparelsen måned for måned, men allerede nå kjører vi markant færre avfallscontainere ut, og vi har slett ikke de samme utgiftene til tørking som vi hadde tidligere, avslutter Lysdahl.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1