Tips redaksjonen
25.09.2014

Bekjemper friksjon med kjemi og innovasjon

I dag kan nanoteknologi brukes til å redusere friksjon, i alt fra kosmetikk og maling til stål og tannkrem. Den brukes også i olje- og smørevirksomheter. Men hvordan kan mikroskopiske partikler bidra til å redusere bruk av fossilt brennstoff og forlenge levetiden til komponentene i noen av de tyngste og største maskinene som brukes i shipping, jernbaner, blant marineingeniører, i gruvedrift og tungindustri?

Partikler som måler mellom én og 100 nanometer som tilsettes i olje, fett og smøremidler, har skapt en svært konkurranseutsatt næring, med hundrevis av bedrifter som hevder de revolusjonerer effekten av normal slitasje. Til tross for fremgangen på dette området kommer aldri mye av den eksisterende teknologien som er utviklet for å redusere friksjon og øke slitasjebeskyttelsen, ut av testrøret eller laboratoriet.  
  Likevel er utstyrsleverandører og flåtemanagere som jobber med maskiner, alltid opptatt av å ha smøremidler med en høyere ytelse, som kan redusere kostnader i forbindelse med vedlikehold, drivstoff og drift.
  Nanol Technologies, som holder til i Finland, kombinerer kjemi, nanoteknologi og 30-års grunnleggende forskning med en unik oppstartskultur for å produsere kommersielle smøremidler som er støttet av god forskning og omfattende testing.
  Produktene deres inneholder additiver som kan redusere overflateslitasje, ved å skape et nanotynt beskyttelseslag av kobberioner. Dette reduserer slitasje og forlenger levetiden til komponenter og smøremidler og reduserer dermed bruken av fossilt brennstoff. Gjennom smart ingeniørarbeid og vitenskap fungerer produktene faktisk ved å bruke overflateaktivering som forårsakes av friksjon.

Oppstartskultur og nyskapende smøremiddelvitenskap
Bedriften ble etablert for fire år siden i Helsinki, i et livlig oppstartssamfunn sammen med andre fra bransjer som musikk, spill og biovitenskap. Men Nanol Technologies’ tilnærming, solide forskning, kompetanse og jevne vekst førte til at bedriften ble den beste oppstartsbedriften i Finland tidligere i år og ble rangert som nummer én blant med enn 700 nyoppstartede bedrifter.
  Kombinasjonen av en nyskapende arbeidskultur og kjemisk kompetanse ser ut til å levere resultater, og bedriften har allerede salgskontorer i Finland, Tyskland og Russland. Produksjonen er outsourcet til Harjavalta i Vest-Finland, til den finske, kjemiske produsenten CrisolteQ – en pioner innenfor gjenvinning og utvinning av verdifulle elementer og metaller for den kjemiske industrien. Nanol og CrisolteQ samarbeider som strategiske partnere, noe som er svært viktig i denne bransjen for at små og mellomstore bedrifter skal være i stand til å utfordre markedet.
  Nanol Technologies har sikret seg ny finansiering og noen av verdens beste kjemikere, forskere og eksperter på oljeadditiver. Dette bidrar til at de kan utvikle materialer som flytter grensene for å slitasjereduksjon, reduserte kostnader og bedre effektivitet.
  Dr. Aubrey Burrows, bedriftens seniorrådgiver, har mer enn 30 års erfaring fra oljebransjen, og han har fokusert mye på effektivitet og smøremidler med lang levetid i løpet av karrieren sin. Han forklarer: – Nanols produkter er unike og skiller seg ut når det gjelder kjemi og måten de fungerer på. Men det var ikke bare utfordringen med kjemi og drivstoff som førte Dr. Burrows til teamet.
  – En av tingene ved Nanol som appellerte til meg, var at jeg likte menneskene.  De er profesjonelle og engasjerte, men ikke minst vennlige og entusiastiske.  Teamet er ikke bare ute etter å tjene raske penger, sier Burrows.

Teknologisk gjennombrudd
Han fortsetter med å forklare Nanols tilnærming: – Det teknologiske gjennombruddet er at Nanols additiver danner et nanotynt beskyttelseslag i kobber på materialoverflater. Tradisjonelle smøremiddeladditiver som brukes til å gi beskyttelse og redusere fiksjon, er basert på ZDDP (zinc dialkyldithiophosphates) og organiske fettsyrederivater. ZDDP-er inneholder fosfor som forgifter gasskatalysatorer, og det er et stort problem.  Ny teknologi er nødvendig for å øke ytelsen. Organiske fettsyrederivater som friksjonsmodifiserere brukes raskt opp og gir ingen robust ytelse.  Derfor er nye additiver nødvendig for å forbedre energieffektiviteten.
  Dr. Burrows sier at Nanols produkter skiller seg ut fordi de er basert på konvensjonell nanoteknologi. – Nanols additiv er homogent og inneholder kobberpartikler, som er dispergert i en stabil kolloid. Kolloidens struktur er like den i overbaserte rengjøringsmidler som inneholder metallkarbonater, som er svært vanlig i oljeformuleringer, forklarer han.
  – Dette betyr at Nanols produkter ikke har problemer og vanskeligheter i forbindelse med konvensjonell nanoteknologi, og det er ingen helse- eller sikkerhetsmessige farer. Det viktigste trinnet for å danne nanofilmen er overflateaktiveringen som starter en redoksreaksjon, som reduserer kobberioner i additivet for å avsette kobber på metalloverflaten.  Additivet har også evnen til å reparere nanofilmen og sikre en robust og bedre ytelse.
  Dr Burrows legger til: – Nanols teknologi endrer spillet fordi den ikke bare skiller seg ut kjemisk og mekanisk, men de åpner også døren for å formulere en ny generasjon smøremidler med forbedret ytelse.  

Less is more – en oppskrift på suksess
Professor Matthias Scherge, som jobber med Nanol som en uavhengig forsker, er en av verdens eksperter på tribologi, læren om friksjon, slitasje og smøring. Han har jobbet i bransjen i omtrent ti år og er i dag direktør ved Fraunhofer IWM Micro Tribology Centre i Tyskland.
  – Med tribologi forsøker vi å komme opp med langsiktige oppskrifter. De aller fleste tror at en dør som knirker, trenger smøring. Det er bare en midlertidig løsning som varer i noen måneder. Det vi gjør, er at vi forsøker å holde det knirkende hengselet knirkefritt i de neste ti årene.
  Som Dr. Burrows la også professor Scherge merke til engasjementet og pågangsmotet til Nanol-teamet. – Produktene deres er ikke bare en rask løsning, de er oppriktige, og de forstår det grunnleggende. Kort fortalt har prestasjonen deres i den tiden jeg har jobbet sammen med dem, vært bemerkelsesverdig. Nanol har en annen tilnærming til testing sammenliknet med mange andre. De bruker data som reflekterer den virkelige verden på en bedre måte, istedenfor å forsøke å få fart på sakene. Dette gir mer nøyaktige resultater.
  Professor Scherge legger til: – Den kobberbaserte tilnærmingen til produktet er smart, med endringer i kobberstrukturen. Friksjon endrer de øverste 100 til 200 nanometerne av materialet, og folk tror at du legger et lag over materialet, og at det er det. Men det er ikke det som skjer, og det er det som gjør Nanol-produktet annerledes.
  Det siste ordet går til Johan von Knorring, en av bedriftens grunnleggere og administrerende direktør i Nanol Technologies, som sier: – Som bedrift har vi mange løfter, og dette er et spennende område å være involvert i. Vi er selvfølgelig ikke et typisk oppstartsselskap med hestehaler og sakkosekker på kontoret, men vi har en god kombinasjon av entusiasme, erfaring og mennesker. Både unge og erfarne, hardtarbeidende og kunnskapsrike personer, og mennesker som er lidenskapelig opptatt av målene de jobber for å nå. 

Kilde: ins.news.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1