Tips redaksjonen
30.01.2016

Bærekraftig cruise på verdensarvfjord

ABB-teknologi bidrar til et utslippsfritt og nærmest lydløst, batteridrevet cruise på Nærøyfjorden, som er på UNESCOs verdensarvliste.

Fartøyskonseptet er døpt Seasight av verftet Brødrene Aa i Hyen i Sogn og Fjordane. Fergen kombinerer et futuristisk utseende med ABBs hybride fremdriftssystem.
   – Norge er i ferd med å ta teten på batteridrevne passasjerferger på grunn av krav fra myndighetene. Men også globalt blir batteri- og hybridteknologi stadig viktigere innenfor maritim sektor. Vi er stolte av å ligge i forkant av den bølgen. ABB har allerede utviklet miljøvennlig batteri- og hybridteknologi for bruk i større passasjerferger, også bilferger, sier Sindre Sætre, leder for ABBs marinevirksomhet i Norge.

Onboard DC Grid
Til Seasight vil ABB levere en kompakt og lettvektsversjon av det prisvinnende Onboard DC Grid, et likestrømsbasert kraftnett om bord, som styrer og kontrollerer energistrømmen mellom dieselgeneratorene, fremdriftssystemet og ladestasjonen. Onboard DC Grid er nøkkelen til en effektiv integrasjon av energilager i et moderne maritimt kraftsystem med sin likestrømstruktur og integrerte kraft- og energistyringssystem. Batteriene blir ladet under seiling og ved kai.

Lydløs naturopplevelse
Fergen kan frakte inntil 400 turister mellom Flåm og Gudvangen langs Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane, en distanse på 32 km. Etter en transittetappe går den over til ren batteridrift. Dermed kan passasjerene nyte naturen tilnærmet lydløst i åtte knops fart, 15 kilometer i timen. Rederiet The Fjords planlegger 700 turer i året med start i mai 2016.

Verdensarv
Nærøyfjorden er omkring 17 kilometer lang og utgjør en arm av Aurlandsfjorden, som igjen er en arm av Sognefjorden. Fjorden er smal, på et sted bare 250 meter, mens fjellene i området strekker seg opp mot 1800 meter. 14. juli 2005 ble Nærøyfjorden sammen med Geirangerfjordområdet innskrevet som Vestnorsk fjordlandskap på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Nærøyfjorden er med på listen hovedsakelig fordi den er mer eller mindre uberørt av menneskelig utvikling.

Spennende fergedesign
Byggingen av karbonfiberfergen er allerede i gang hos Brødrene Aa, som også hadde ideen til konseptet. Fergedesignen er inspirert av en sti som går oppover en bratt fjellside, og kan også minne om operahuset i Oslo. Seasight er 40 meter lang og 15 meter bred. Passasjerene kan bevege seg overalt på utsiden av sightseeingbåten, og innvendig er det panoramautsikt med 400 seter.
   – Dette er et av de mest spennende fartøyer vi har konstruert, både estetisk og teknologisk. ABB har et godt rykte for utstyrsleveranser til passasjerferger, og vi er godt fornøyd med å ha med en erfaren partner i et så innovativt prosjekt, sier Anstein As hos Brødrene Aa AS.
Brødrene Aa.
   Brødrene Aa er en verdensleder i bygging av hurtigbåter i karbonfiberkompositter. Verftet ligger i Hyen i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane og har 110 ansatte. Verftet er kjent for utvikling av komposittmaterialer til hurtigbåter.

The Fjords
The Fjords eies av Fjord1 og Flåm AS. Fjord1 er det største fergeselskapet i Norge med ruter fra Rogaland i sør til Finnmark i nord. Flåm AS er et datterselskap hos Aurland Ressursutvikling og har i løpet av 15 år utviklet Flåm til en turistdestinasjon i verdensklasse. The Fjords opererer turistferger i Nærøyfjorden, Geirangerfjorden og Lysefjorden.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1