Tips redaksjonen
16.08.2018

Adigo får millioner fra EU for å redusere sprøyting i jordbruket

Seks norske bedrifter hentet 86 millioner kroner fra EU i sommer. Blant dem er Adigo fra Langhus i Akershus.

Ugressroboten Asterix i aksjon blant persillerot. (Foto: Adigo)

Partner og teknisk sjef Øyvind Overskeid fikk i sommer beskjeden om at EU vil investere 16 millioner kroner i Adigo for å kommersialisere ugressroboten Asterix. Det skal gi bøndene lavere kostnader ved sprøyting og forbrukerne mer miljøvennlige og næringsrike grønnsaker. Maskinen ser og kjenner igjen ugresset, og sprøyter bare på det – ikke på nytteplanten eller bakken.
   Adigo har utviklet Asterix med støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning, Skattefunn fra Forskningsrådet og Grofondet. Nå får de finansiering fra EU, i konkurranse med 1600 søkere.
   -Rådgivningen vi har fått fra det offentlige virkemiddelapparatet har vært avgjørende for at vi har kommet så langt, sier Øyvind Overskeid. - Vi kom ikke lenger med nasjonale midler og fikk høre om Horisont 2020 som en risikovillig investor som ikke krever eierander.
  
Mange bedrifter er skeptiske til å søke EU om penger for å utvikle nye løsninger, de søker heller støtte fra nasjonale virkemidler. -Har din bedrift internasjonale ambisjoner er det verdt et forsøk, i tillegg til penger får bedriftene innpass på et mye større og viktigere marked – EU, sier Overskeid. Horisont 2020 er åpent for alle bransjer.

Øv på innsalget
Nordmenn står ofte med lua i hånda, til forskjell fra europeere lenger sør. Verdensledende norske bedrifter blir spake når de skal selge sine ideer og produkter til utenlandske kunder og investorer. Innovasjon Norge har derfor i en årrekke kjørt kurs i USA for å trene norske bedrifter i å bli mer selgende. Nå tilbyr vi også intervjutrening til de bedriftene som søker støtte fra EU og blir invitert til å selge seg inn for europeiske investorer i Brussel.
   Adigo har deltatt på Innovasjon Norges trening i USA og i forbindelse med EU-søknaden.
   -Intervjutreningen var intens og utfordret oss på mange måter, men gjorde oss i stand til å overbevise EUs dommerpanel om potensialet i Asterix, sier Overskeid.
Fem av de seks bedriftene som fikk støtte i siste runde gjennomførte trening på innsalg hos Innovasjon Norge.

Har Norge vinneroppskriften?
Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth sier det er vanskelig å fatte hvor bra resultatene er. – Det er fristende å bruke Fotball-VM som eksempel. Norge er som Kroatia og Belgia i VM - i EUs mesterskap for bedrifter var vi det tredje beste landet etter Spania og Tyskland! I siste runde var 6 av de 63 bedriftene som fikk støtte fra Norge. Norge er dessuten det landet som får flest invitasjoner til å selge inn sine prosjekter, sammenliknet med hvor mange søknader vi har sendt.
  
Siden Horisont 2020 startet har norske bedrifter hentet mer enn en halv milliard kroner til innovasjon i ulike bransjer. Bare i år har de mottatt 166 millioner kroner til demonstrasjonsprosjekter.
  
De bedriftene som fikk fase 2-finansiering i denne runden var:

Adigo AS, Akershus
IncludeOS AS, Oslo
Production and Harvest International AS, Midsund
Technium AS, Trondheim
TAG sensors AS, Mo i Rana
Alginor ASA, Haugesund

Kilde: Innovasjon Norge

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1