Tips redaksjonen
16.05.2019

ABB vinner storordre for overføring av havvind fra Nordsjøen

ABB-teknologi støtter grønt skifte i Tyskland i partnerskap med Aibel og Keppel.

ABB har vunnet en kontrakt i milliardklassen fra Aibels- og Keppels FELS-konsortium. Dette innebærer design og bygging av høyspent likestrøms transmisjonssystemet (High Voltage Direct Current, HVDC) for havvindkraftprosjektet DolWin5. ABB vil levere HVDC-teknologien. Prosjektet skal produsere 900 megawatt (MW) fornybar strøm, nok energi til rundt én million hjem. All denne energien vil komme fra tre havvindparker 100km fra den tyske kysten. Estimert ferdigstillelse er i 2024.
   Ordren inkluderer omformerplattformen i Nordsjøen og den landbaserte omformerstasjonen, i Emden, i Tyskland. TenneT, en ledende europeisk systemoperatør med aktiviteter i Nederland og Tyskland, har ansvaret for å levere kraftkoblingene til vindparkene i dette prosjektet.

Kutter karbonavtrykk
ABBs HVDC-løsning brukes for å transportere energien fra offshore vindparker på en veldig effektiv måte. Dette gjøres ved å konvertere vekselstrøms (AC) til likestrøm (DC) på omformerplattformen offshore. Det muliggjør transport av strøm gjennom en 130 kilometer lang DC-kabel til fastlandet med svært lavt tap. På den landbaserte omformerstasjonen blir spenningen konvertert tilbake til vekselstrøm for så å bli matet inn på strømnettet. ABBs HVDC offshore vindparkløsninger er kompakte og modulære, noe som gjør dem spesielt egnet til å møte utfordringene i disse applikasjonene. De bidrar også til en markant forbedring i LCOE (Levelized Cost Of Electricity) og reduksjon i karbonfotavtrykket.
   ABBs omformerteknologi, HVDC ABB Ability™ Modular Advanced Control for HVDC (MACH™), er vital i styringen av den komplekse koblingen mellom vindparkene og strømnettet på land.
   – Vår innovative HVDC-teknologi, globale ekspertise, dype forståelse av utfordringene ved integreringen av fornybart og vår partnertilnærming og nære samarbeid med TenneT var sentralt for å vinne prosjektet, sier Caludio Facchin, President ABB Power Grids.

2/3 fornybart i 2030
Tyskland planlegger å generere 65 prosent av sin elektriske kraft fra fornybare energikilder innen 2030. En raskt økende andel av denne rene energien genereres fra store havvindparker i Nordsjøen. På bare ti år har Tysklands havvindproduksjon vokst fra null til 6 382 megawatt, eller 6,4 gigawatt (GW). Dette gjør landet til den nest største produsenten av havvind etter Storbritannia.
   ABB utviklet HVDC for mer enn 60 år siden og har levert over halvparten av verdens HVDC-prosjekter, samt over 70 prosent av verdens HVDC omformerprosjekter.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1