Tips redaksjonen
07.03.2016

ABB vinner stor ordre for gassrørledning til Europa

Integrerte programvareløsninger fra ABB for telekommunikasjon og kontrollsystemer skal overvåke, sikre og styre en gassrørledning på 1850 kilometer.

ABB har vunnet en stor kontrakt til Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), som skal transportere Aserbajdsjans naturgass til Europa. ABB vil levere kontroll- og telekommunikasjonssystemer som bidrar til en sikker og pålitelig drift av rørledningen gjennom hele dens levetid. Ordren ble booket i fjerde kvartal 2015.
   – Innovasjon og lederskap er hjørnesteiner i ABBs Next Level-strategi. ABBs ledende 800xA prosesskontrollsystem i kombinasjon med integrerte telekommunikasjonsløsninger gjør at TANAP kan operere rørledningen trygt og pålitelig over store avstander fra ulike geografiske steder, sier Peter Terwiesch, leder for divisjon Process Automation i ABB.
 
Utbygging til 11mrd. USD
Utbyggingen av rørledningen er verdsatt til elleve milliarder amerikanske dollar og skal kobles til to andre rørledninger: sør i Kaukasus ved Tyrkias grense mot Georgia og den transadriatiske nær landets grense mot Hellas. Gassen vil komme fra Shah Deniz 2-feltet i Det kaspiske hav og kobles til det europeiske nettverket i Italia. Rørledningen vil krysse hele Tyrkia og utgjør den sentrale delen av den sørlige gasskorridoren til 45 milliarder dollar, som blir en del av Europas fremtidige, strategiske energiinfrastruktur.
 
ABB-leveranse
ABB vil levere styringssystemer, telekommunikasjon, overvåking, sikkerhetssystemer og fiberoptikk for datakommunikasjon langs rørledningene. Rørledningen vil styres av ABBs 800xA prosesskontrollsystem. Programvareløsningene vil integrere systemet for overordnet kontroll og datainnsamling (SCADA) og telekommunikasjon som kontrollerer gasstrømmen, detekterer lekkasjer eller inntrenging og kameraovervåking for økt sikkerhet.
   ABB har levert en rekke slike løsninger til lignende prosjekter, blant annet den nevnte i Sør-Kaukasus og Baku-Tbilisi-Ceyhan-ledningen mellom Aserbajdsjan og Middelhavet. Totalt vil over fire og et halvt tusen kilometer rørledninger i regionen bli kontrollert av ABBs 800xA, som vil sikre om lag fem prosent av Europas årlige gassbehov.
   TANAP er et aksjeselskap etablert for dette formålet med BP, BOTAS i Tyrkia og SOCAR i Aserbajdsjan som eiere. 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1