Tips redaksjonen
15.03.2017

ABB vinner ordre verdt 640 millioner dollar i India

En ny kraftforbindelse på over 1800 km har kapasitet til å forsyne mer enn 80 millioner mennesker med strøm.

ABB har slått seg sammen med Indias nasjonale nettselskap, Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID), i et megaprosjekt verdt over 640 millioner dollar, der ABB skal levere en transmisjonsforbindelse som vil ha kapasitet til å forsyne mer enn 80 millioner mennesker med pålitelig strøm. Forbindelsen Raigarh-Pugalur er et 800 kilovolt  (kV) ultrahøyspent likestrømsystem (UHVDC), som vil koble Raigarh i Sentral-India til Pugalur i den sørlige delstaten Tamil Nadu.

Blant de lengste i verden
Forbindelsen på 1830 kilometer vil være blant de lengste i verden. Med en kapasitet på 6000 megawatt (MW), tilsvarende mer enn seks store kraftverk, vil det være nok til å dekke strømforbruket til over 80 millioner mennesker i India. Toveisforbindelsen vil integrere termisk energi og vindenergi for overføring av kraft til sentre med høyt forbruk tusenvis av kilometer unna. Den vil støtte strømbehovet i sør når vindstyrken er lav, og overfører ren energi til nord når det er overskudd på vindkraft.

UHVDC-teknologi
– ABB er stolt over samarbeidet med POWERGRID på dette smarte, langdistanse overføringsprosjektet, sier ABBs konsernsjef direktør Ulrich Spiesshofer.
   – Å sikre stabil strømforsyning til Indias energisentre er topp prioritet for den indiske regjeringen for å støtte landets imponerende veksttakt. ABB har vært sterkt knyttet til India gjennom mer enn hundre år, og med denne nye langdistanseforbindelsen leverer vi fordelene av energiomstillingen til India og bygger på styrken i vårt sterke, lokale produksjonsapparat. Med vår avanserte UHVDC-teknologi kan vi balansere fornybar og konvensjonell strømforsyning over lange avstander på en smart og pålitelig måte.

Globalt ledende
ABB er global markedsleder og hjelper nettselskaper til å dra nytte av energiomstillingen og den fjerde industrielle revolusjonen. ABBs divisjon Power Grids, som vil levere megaprosjektet, er globalt ledende i dette segmentet.
   – Som en del av vår Next Level-strategi, er vi forpliktet til å levere banebrytende teknologi som HVDC for å integrere fornybare energikilder og overføre kraft på en pålitelig og effektiv måte, noe som gir viktig tilgang til elektrisitet og utgjør en reell forskjell for folks liv, sier Claudio Facchin, leder av divisjon Power Grids i ABB.

Lang historie
– Vi vil benytte vår omfattende lokale produksjons- og engineeringbase i India og samarbeidet med vår konsortium-partner BHEL for gjennomføringen av dette prestisjefylte prosjektet.
   ABB har en imponerende historie når det gjelder HVDC i India, der selskapet innførte teknologien for over 25 år siden med Vindhyachal-prosjektet i 1989. Raigarh-Pugalur er ABBs sjette HVDC-prosjekt i India og den andre UHVDC-installasjonen etter multi-terminalforbindelsen North-East Agra, som allerede er delvis strømsatt og i sluttfasen av ferdigstillelse. Totalentreprisen omfatter design, engineering, leveranse, installasjon og igangkjøring og omfatter utstyr som de komplette UHVDC-stasjonene med transformatorer, omformerventiler, kjølesystemer samt kontroll- og beskyttelsesteknologi.

Videreutviklet teknologi
UHVDC-overføring er en videreutvikling av HVDC, en teknologi utviklet av ABB for mer enn 60 år siden. ABB er tildelt om lag 110 HVDC-prosjekter, som representerer en samlet installert effekt på mer enn 120 000 MW og som står for rundt halvparten av den globale, installerte basen.
   HVDC-overføringsforbindelser trenger bare en tredel av arealet sammenlignet med en konvensjonell løsning. I dette tilfellet utgjør det en besparelse på ca. 244 kvadratkilometer – rundt en tredel av Bangalore eller hele byen Kuala Lumpur. Megaprosjektet inneholder også teknologi som er valgt for å minimalisere størrelsen på overføringsstasjonene.
   Den totale prosjektverdien er på over 840 millioner dollar, og differansen vil bli utført av ABBs konsortium-partner BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited), et ledende indisk, offentlig selskap. Ordren ble tildelt i fjerde kvartal 2016. Megaprosjektet er planlagt ferdigstilt i 2019.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1