Tips redaksjonen
31.08.2016

Å sitte ved arbeidsbordet kan gi mer fysisk aktivitet enn å stå oppreist

En ny vitenskapelig undersøkelse utført ved Karolinska Instituttet i Stockholm, viser at du kan være aktiv, også mens du sitter ved et arbeidsbord. Den ene stolen viste målinger der 73 prosent av deltakerne oppnådde terskelen for lett fysisk aktivitet. Med andre ord:  Du sitter ikke stille. Undersøkelsen viser også at å sitte på stolen i noen tilfeller resulterer i mer bevegelse for kroppen enn å stå oppreist.

Karolinska Instituttet i Stockholm har utført en undersøkelse som viser betydningen av å aktivere stolens sentrerte vippefunksjon i forhold til fysisk aktivitet, kroppsholdning, komfort og prestasjonsevne. Studien ble gjennomført i et laboratorium mens deltakerne utførte simulerte arbeidsoppgaver ved bordet sitt.
   – Undersøkelsen viser at arbeid utført i en stol med en aktivert sentrert vippefunksjon kan hjelpe deg til å opprettholde lett fysisk aktivitet mens du sitter og jobber. Du sitter faktisk ikke stille, selv om du sitter. Det å sitte i en stol med aktivert sentrert vippemekanisme kan derfor ha en markant positiv fysiologisk effekt. Bevegelse og variasjon er nøkkelen for å prestere bedre og å holde seg i form. Vi bør også reise oss opp og gå rundt med jevne mellomrom gjennom hele dagen, sier  Erlend Weinholdt, ledende ergonom og fysioterapeut i Scandinavian Business Seating

Betydningen av den sentrerte vippefunksjonen
Studien ble utført på stolen HÅG SoFi. HÅG er det eneste stolmerket på markedet utstyrt med sentrert vippemekanismen. Vippemekanismen bidro til høyere nivåer av lett fysisk aktivitet mens deltakerne satt ved arbeidsbordet og utførte vanlige oppgaver som papirarbeid, bruk av mus og skriving på tastaturet. Det mest interessante funnet viste at majoriteten av deltakerne (73 prosent) oppnådde et aktivitetsnivå som klassifiserte  til lett fysisk aktivitet. Ved stående arbeid eller ved sitting i en vanlig kontorstol oppnådde bare 33 prosent av deltakerne det samme aktivitetsnivået.
 
Sitte eller stå ved arbeidsbordet?
Resultatene fra undersøkelsen gir helt ny innsikt i det hyppig diskuterte temaet om det er best å sitte eller stå ved pulten når du jobber på kontor.
   – Når vi sitter i en stol med den sentrerte vippemekanismen aktivert, responderer stolen slik at vi kan opprettholde naturlige bevegelser. Selv om studien totalt sett viser at vi beveger oss mer når vi står oppreist, så gjelder det ikke i alle tilfeller. Når vi står oppreist, må kroppen holdes mer stabil for at vi skal kunne bruke hendene. Dette kan være med på å forklare hvorfor vi i noen tilfeller kan være mer aktive når vi sitter, enn når vi står, forteller Erlend Weinholdt.
 
Informasjon om undersøkelsen
Studien ble påbegynt i 2014 og sluttført høsten 2015 ved Associate Professor Wim Grooten ved det Karolinska Instituttet i Stockholm. Instituttet benyttet avansert teknologisk utstyr i sin metode, blant annet et 3D-motion capture system og fem akselerometre festet til utvalgte kroppsdeler og stolene for å måle deltakernes fysiske aktivitetsnivå.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1