Meny
16.03.2005

Forskning frem mot 2020

Vi må våge å diskutere fremtidens nøkkelteknologier og vekstnæringer, sier avdelingsdirektør Christina Abildgaard i Norges forskningsråd.
Nå skal det settes søkelys på nye utfordringer i norsk forskning. Dette går frem av en nyhetsmelding på nettstedet forskning.no.

I løpet av det siste året har Norges forskningsråd gjennomført fremtidsprosjekter for IKT, bioteknologi, materialteknologi, energifeltet og havbruk. Tre av prosjektene har vært viet fremtidens nøkkelteknologier, mens to prosjekter har sett på godt etablerte næringer med stor økonomisk betydning for Norge. Resultatene fra disse prosjektene danner utgangspunktet for konferansen ”Veivalg 21” som går av stabelen 3. mai i år.

Havbruk og energi  
Christina Abildgaard opplyser at man på konferansen vil belyse ulike forutsetninger for vekst innenfor to næringer som i lang tid har vært viktige for Norge, og som har et betydelig potensial fremover.

Det gjelder havbruk og energi. Havbruk har opplevd en periode med lave priser og sterk internasjonal konkurranse. Energisektoren står overfor store utfordringer knyttet til klima, miljøhensyn, forsyningssikkerhet osv. Mange av fremtidens utfordringer kan løses ved å ta i bruk ny teknologi, mener Abildgaard.

Fremtidsteknologier
De tre prosjektene om fremtidens teknologier har handlet om IKT, bioteknologi og materialteknologi. Svært mye av samfunnsutviklingen fremover vil påvirkes av disse teknologiene, og derfor kaller vi dem også for fremtidsteknologier, sier Abildgaard, og fortsetter: – Å se disse teknologiene i sammenheng med viktige, etablerte vekstnæringer gir oss en unik mulighet til å danne oss et overordnet bilde av ulike retninger som norsk forskning kan ta.

Teknologikonvergering
Abildgaard viser til nye behandlingsmetoder innenfor medisin som et område der teknologiene konvergerer. I alle de gjennomførte fremtidsprosjektene er det interessante beskrivelser av hvordan teknologi virker sammen og skaper nyvinninger innenfor både etablerte næringer og nye vekstnæringer. På konferansen vil det formidles eksempler på dette.
  
I fremtidsprosjektene er det benyttet scenariometodikk, dels for å analysere nasjonale og internasjonale drivkrefter i omverdenen og dels for å benytte seg av nye arbeidsformer i forbindelse med programplanlegging.
  
De fem fremtidsprosjektene har i første rekke vært innrettet mot å gi strategiske anbefalinger i forbindelse med etableringen av fem nye store programmer i Norges forskningsråd.

3–400 deltakere
Prosjektleder for ”Veivalg 21”, Karine Hertzberg, håper at konferansen kan gi næringslivsledere input til en fremtidsrettet næringsutvikling, og at politikerne kan få inspirasjon til fremtidig politikkutforming.

Konferansen skal være et forum for diskusjon om forskning på et strategisk nivå. Den henvender seg både forskere og beslutningstakere, og det ventes mellom 300 og 400 deltakere, inkludert personer som ikke har deltatt i prosjektarbeidet.

Kilde: www.forskning.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no