Tips redaksjonen
21.11.2013

Rustfritt for tøffe miljøer

Bedre korrosjonsbestandighet og overlegne hygieniske egenskaper er de klassiske fordelene for kapslinger i rustfritt stål som skal beskytte elektrisk utstyr i tøffe miljøer. Mindre vedlikehold gir mindre kostnader.
– Hvis vi ser på den totale livssykluskostnaden, skal kostnaden for rustfrie kapslinger være lik, eller i noen tilfeller, mindre enn for stål, sier Clas Bekkevold, teknisk support og system salg for industri hos Rittal, en av verdens ledende systemleverandører for kapslinger.

Bakgrunnen er at de rustfrie kapslingene er brukt i miljøer som stiller større krav til rengjøring og holdbarhet. Den slette, harde overflaten av rustfritt stål muliggjør en mye enklere og mer nøyaktig rengjøring. Det gir besparelse. I tillegg har overflaten større forutsetninger til å motstå skade og levetiden for kapslingen øker.

To varianter rustfritt
Innenfor innkapslingsbransjen anvendes i hovedsak to ulike typer rustfritt stål, avhengig av hvilken applikasjon og hvilket miljø den skal plasseres i: Rustfritt stål type AISI 304 og syrefast rustfritt stål type AISI 316L. Type 304 er sammensatt av 18–20 prosent krom og 8-10,5 prosent nikkel. Type 316L har en høyere andel av nikkel og tilsetning av legeringen molybden (2–3 prosent). Molybden gir bedre motstandsdyktighet mot punktering og spaltekorrosjon, særlig i kloridrike miljøer.

– Det er viktig å få hjelp fra leverandøren til å velge riktig for å opprettholde de antikorrosive og hygieniske egenskapene, understreker Clas Bekkevold.

Velg riktig beskyttelse
En av de vanligste bruksområdene for rustfritt stål type 304 eller 316L er i næringsmiddelindustrien. Evnen til å motstå rengjøringsmidler samt de korrosive egenskapene til de forskjellige syrer som finnes i kjøtt, melk, frukt og grønnsaker gjør dette valget ideelt for kontrollssystemskap som brukes i produksjonen av åpne prosesser.

Hvis miljøet har for høyt kloridnivå, eller rengjøringsprosedyren innebærer bruk av sterkt korroderende løsningsmidler, kan et bytte til en sterkere type av rustfritt stål være nødvendig. Som en generell regel er kapslinger i syrefast rustfritt stål type 316L mer pålitelige i tøffe kjemiske miljøer.

Nøyaktig hvordan et metall korroderer i et gitt miljø er ofte vanskelig å forutsi. Variabler som kan påvirke korrosjon omfatter konsentrasjonen av pH, fuktighet, korroderende materiale og omgivelsestemperatur.

Overflateruhet og sliping
– For å øke korrosjonsbestandigheten anvender vi ulike overflatebehandlinger på våre produkter. Overflatebehandlingen kan bli ytterligere forbedret ved sliping. Da er det viktig om man sliper vertikalt eller horisontalt for at bakterier og rengjøringsmidler ikke forblir på overflaten.

Spesialsortiment
Rustfrie produkter er spesielt anvendelige innenfor næringsmiddelindustri, farmasøytisk industri, vann- og kjemisk industri, treforedling, metallindustri, gruvedrift og off-shore. Rittal har utviklet konseptet ytterligere.

– Vi tilbyr kapslinger av stålplate eller rustfritt avhengig av applikasjon. I tillegg har vi utviklet en egen produktserie spesielt utviklet for åpne prosesser innenfor ”Food & Beverage”. Produktområdet heter ”Hygienisk Design” og er i rustfritt stål utførelse der kapslingene er spesielt designet for å møte de tøffeste krav for optimalt hygienekrav.

– Kravene til hygiene, og også i noen bransjer sporbarhet på metall, øker innenfor industrien og da er det rustfritt som er aktuelt, sier Clas Bekkevold.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1