Tips redaksjonen
21.11.2013

Til topps i kjøtt-NM

Etter regionale uttak knivet åtte finalister om den gjeve NM-tittelen i Oslo i midten av september. Alle de åtte NM-finalistene går i lære som butikkslaktere. De fikk utdelt hver sin hele svineskinke med knoke og en hel mørbrad av okse. Av disse kjøttstykkene laget de en bugnende ferskvaredisk med gryteferdige retter som dommerne vurderte.
– Finalistene stilte godt forberedt. Her var det mange flotte og velsmakende produkter. Det lover godt for utvalget i norske ferskvaredisker fremover, sa hoveddommer Bjørn Tore Teigen.

Trenger flere
NM i Kjøttfag har blitt arrangert siden 1995 av NHO Mat og Landbruk for å øke oppmerksomheten rundt kjøttfagene, bedre rekrutteringen og øke stoltheten blant folk i bransjen.

– Det er manko på flinke og ærgjerrige fagfolk. Vi trenger flere som dere, som også er kundeorienterte, flinke til å kommunisere og opptatt av økonomi, sa prisutdeler Anne Mari Halsan, direktør i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Verdien til en fersk skinke øker betraktelig når den blir bearbeidet og presentert på en innbydende måte. Slikt arbeid kan ikke maskiner gjøre. 

Hver av finalistene disket opp med 20–25 delikate kjøttprodukter. Norgesmesteren trakk fram sin blåbiff som en favoritt, en rullade av mørbrad fylt med blåmuggost.

– Jeg jobber i en ganske liten butikk og er avhengig av å lage salgbare produkter, sa NM-vinneren.

Salgbarhet er et av kriteriene dommerne bedømmer i NM. Det er også viktig å unngå svinn, ha god hygiene og skjære kjøttet riktig. Så skal de ferdige produktene se fristende ut.

Frister kundene
– De siste årene ser vi at finalistene lager flere og mindre produkter, som betyr mer håndarbeid, sier dommer Teigen.

NM er en kraftanstrengelse med tre timer konsentrert arbeid. Veien fra store kjøttstykker til delikate kjøttretter kan være en påkjenning for skjelvende unge hender med sylskarpe kniver. Deltakerne har terpet og trent i måneder før NM.

Til slutt ble dommere og publikum presentert retter som skal friste kundene, som fylt mørbrad med tomat, mozzarella og basilikum av bronsevinner Hege Johansen, eller skinke med solbærsyltetøy og tranebær av sølvvinner Kristine Sparre Knudsen.

Kilde: Newswire

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1