Tips redaksjonen
13.09.2013

Utsetter pensjonisttilværelsen for en lysere hverdag

Pål Linaae (78) har ingen intensjoner om å slutte å jobbe som salgskonsulent med det første. I fjor utvidet han likeså greit salgsområdet sitt til å gjelde Vest-Agder og Rogaland, i tillegg til Oslo og Akershus.
Pål Linaae kunne ha nytt en rolig pensjonisttilværelse  i elleve år allerede. Det synes han høres kjedelig ut.

– Jeg føler meg frisk og rask og er mye mer oppdatert enn venner av meg som er pensjonister. Så lenge jeg har helse til det og kan gjøre en god jobb, kommer jeg til å fortsette å jobbe, sier Linaae. 

Etablerte lysgigant i Norge
Pål begynte sin karriere på 50-tallet, da han ble bestyrer for en lampefabrikk på Kolbotn. Etter hvert etablerte han firmaet PL belysning, der han designet og solgte egne lamper. I dag jobber han for lyspæredistributøren Nortronic, der han har vært en del av salgsteamet siden 2004.

– Da Nortronic fikk agenturet på lyspæregiganten Megaman i Norge, ble jeg spurt om å være med på å etablere salgsavdelingen. Jeg kjente litt til produsenten fra før. Den moderne teknologien og det brede sortimentet inspirerte meg til å bli en del av avdelingen selv, sier Linaae. 

Eldre vil jobbe lenger
I dag er pensjonsalderen lavere enn for 40 år siden. Samtidig viser undersøkelser at stadig flere eldre ønsker å jobbe lenger. Dette gjaldt også før pensjonsreformen trådde i kraft i januar 2011. Økningen er størst i gruppen over 62 år. Det viser SSB-rapporten ”Yrkesaktivitet blant eldre før og etter pensjonsreformen”. 

– Det er flere faktorer som spiller en sentral rolle her. Levealderen har økt, og de eldres helse er blitt bedre. Holdningene til eldre i arbeidslivet har også endret seg i løpet av de siste ti årene, både hos den enkelte arbeidstaker og hos arbeidsgiverne, sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk (SSP).

Stolt arbeidsgiver
Rune Vidar Nordum er daglig leder i Nortronic. Han er stolt over Pål sitt fortsatt like store engasjement. 

– Vi er kjempeheldige som har Pål, og vi nyter godt av hans lange erfaring og store engasjement. Hans gode humør smitter over på alle han jobber med. Han er et stjerneeksempel på at seniorer kan ha mye å tilby en arbeidsplass, sier Nordum.

De gamle fortsatt eldst
Pål Linaae tenker ikke så mye på alderen og opplever det heller ikke som noen hindring i arbeidshverdagen.

– Jeg opplever det heller motsatt. Fordi jeg stadig må oppdatere meg på ny teknologi og nye produkter, blir jeg skjerpet i topplokket. Samtidig møter jeg trivelige folk hver dag. Jeg har jo opparbeidet et veldig godt forhold til kundene mine i løpet av mange år, sier Linaae.

Det er noe Gudmund Sky, daglig leder i lampebutikken Ruth’s Design, kan bekrefte. Han og kona Ruth er selv over pensjonsalder og har vært kunder hos Pål i over 20 år.

– Pål tar seg tid til å gjennomgå ting, og han er oppriktig interessert i det han driver med. I stedet for å sende lange produktark på e-post eller i verste fall bare en lenke kommer Pål innom med en innbundet blekke der alt ligger klart. Det er klart kundene setter pris på det, sier Sky, og legger til: – Service går aldri av moten, vet du.

Møter tredjegenerasjon i jobbsammenheng
Da salgsområdet Vest-Agder og Rogaland ble ledig i fjor, nølte ikke 78-åringen med å ta over. Han har nå ansvaret for Vest-Agder og Rogaland i tillegg til Oslo og Akershus. Men det var noen overraskelser som møtte han.

– En av butikkene i Stavanger har holdt på i mange år, og jeg ble glad da jeg så på nettet at de fortsatt eksisterte. Butikkeieren var også den samme – trodde jeg. Det viste seg å være barnebarnet som nå drev butikken, og vi har ledd godt av det i etterkant, sier Linaae.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1