Meny
20.05.2004

Atomlærdom skal sikre Norge

Sikkerhetstenking fra atomindustrien blir nå tatt i bruk på nye områder.

Forskere ved Haldenreaktoren gir oljeindustrien smartere kontrollrom og Oslo en tryggere T-bane. Astronauter får også hjelp.

Norsk og internasjonal industri kommer til Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden for å ta lærdom av sikkerhetsarbeidet i kjernekraftverk. Forskere ved Haldenreaktoren jobber særlig med samspillet mellom mennesker og teknologi.

Oljeindustri, samferdsel og kjemisk industri er blant de første i Norge som har tatt i bruk sikkerhetserfaringer fra atomindustrien. Også helsevesenet har meldt sin interesse, sier informasjonssjef i IFE Viktor A. Wikstrøm jr. til nyhetsbyrået Newswire.

En av IFEs oppdragsgivere er Petroleumstilsynet. Sjefingeniør Trond Eskedal sier at IFE har gitt dem nye perspektiver på sikkerhet, og at dette har resultert i et bedre regelverk for petroleumsindustrien på norsk sokkel.

Blant annet har vi økt vår kunnskap om hvordan operatøren i kontrollrom på oljeplattformer reagerer når mange alarmer går samtidig. Vi ville vite hvor mange alarmer en operatør kan håndtere i en krisesituasjon, og atomindustrien har høyst relevant kunnskap om dette, sier Eskedal.

Kongelig åpning
Kronprinsregenten åpnet i mars et nytt laboratorium ved instituttet. Laboratoriet gir blant annet mulighet for simulering av ulykker – både i kontrollromsmiljø og ved hjelp av virtuell virkelighet. Slike eksperimenter vil gi ny kunnskap om hvordan mennesker i teknologiske arbeidsmiljøer takler kritiske situasjoner.

Laboratoriet er unikt i internasjonal sammenheng. Det skal bidra til å avverge ulykker og katastrofer i oljeproduksjon, flygeledelse, kjemisk industri og andre typer virksomheter, sier Wikstrøm.

Harrisburg vendepunkt
Ulykken ved kjernekraftverket i Harrisburg i USA i 1979 viste at atomindustrien hadde behov for en helt ny type sikkerhetstenking. I Harrisburg gjorde operatørene flere feil, men bak lå svikt i teknologien og organisasjonen.

Ulykken bidro til at sikkerhetsarbeidet ble rettet inn mot systemet som helhet, ikke bare mot det enkelte individ. IFE har markert seg internasjonalt på dette feltet, med industripsykologi og simulatorer som viktige verktøy.

Det har gitt oss erfaring som vi nå overfører til andre bransjer, sier Wikstrøm.Vi kan aldri gardere oss fullstendig mot ulykker, men vi har kunnskap til å kunne redusere sannsynligheten for at de inntreffer.

T-bane og romstasjon
Spennet i oppdragene er stort. Instituttet har gjort sikkerhetsanalyser for de nye T-banevognene som skal gå i Oslo. Men den europeiske romfartsorganisasjonen ESA er også på kundelisten.

For å redusere strålingsfaren på den internasjonale romstasjonen har IFE tatt i bruk virtuell virkelighet. Astronautene trener med databriller som gjør den radioaktive strålingen synlig, slik at de blir mer bevisst på faren og kan unngå den.

Samspillet mellom menneske, teknologi og organisasjon er grunnleggende i sikkerhetstenkningen i atomindustrien. Nå vil andre bransjer lære av denne sikkerhetskulturen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no