Meny
06.06.2013

Fire norske deltakere til delfinale i Electrolux Design Lab

Over 1700 bidrag ble i år sendt inn til den globale og prestisjefylte designkonkurransen Electrolux Design Lab. Norske industridesignstudenter har satt sitt preg på årets konkurranse. Fire norske designstudenter er plukket ut blant de 100 beste konseptene som har gått videre i konkurransen.
Electrolux Design Lab er en futuristisk konkurranse der designstudenter over hele verden inviteres til å delta. Hovedtema for årets konkurranse er ”Inspired Urban Living” som videre deles inn i de tre kategoriene ”Social Cooking”, ”Natural Air” og ”Effortless Cleaning”. 

Fire norske studenter har kommet seg gjennom det trange nåløyet i første seleksjonsrunde og er nå blant de hundre beste designideene i årets konkurranse. De 100 beste bidragene er tilgjengelige på Electrolux Design Lab sin hjemmeside (www.electroluxdesignlab.com), der publikum kan stemme frem sine favoritter. De fem konseptene som oppnår flest stemmer fra publikum, går direkte videre til neste finalerunde. De øvrige plukkes ut av en sammensatt jury bestående av designeksperter fra Electrolux. Vinneren av årets konkurranse mottar 5000 Euro i pengepremie og seks måneders praksis hos et av Electrolux’ globale designsentre.

”EduKitchen”
Et av de utvalgte konseptene er Edukitchen av 22 år gamle Stine Marie Hjetland, som går andre året ved NTNU. ”Edukitchen” er en smart kjøkkenbenk med korresponderende hansker som gjør matlaging om til et spill. Det veileder, underviser og fordeler oppgaver samt belønner deg for innsats og evner. 

– Hvis barn ikke blir involvert i matlagingen, mister de interessen og går dermed glipp av basale kunnskaper om matvarer og tilberedning, sier Stine, og minnes at hun som barn ble veldig lei av bare å få lov til å dekke på bordet. – Det er få som har god tid til å lære barna sine å lage mat, så jeg ønsker å lage en løsning som hjelper barn med matlaging på kjøkkenet.

”The Sprig”
20 år gamle Camila Sanhueza, som også studerer industridesign ved NTNU, har gått videre i konkurransen med sitt luftrensekonsept ”The Sprig”. Konseptet er formet som en kvist, og bladene består av små skjermer som tiltrekker seg støv som følge av statisk elektrisitet. Støvet vil ikke legge seg på skjermene, men føres bak bladet, gjennom greinen og ende i en liten beholder i bunnen av produktet. Hva som vises på skjermene, vil du kunne kontrollere gjennom en egen app. Her kan du velge enkle mønster, farger og lysstyrke. Du vil med andre ord kunne velge å lage din egen ”atmosfære”. 

– Gjennom hele dette prosjektet har jeg spurt meg selv hvordan vi kan skape en duft av høstkveld eller en følelse av en vintermorgen inn i våre hus, forklarer Camila.

”The Living Ceiling”
Et annet innovativt konsept i kategorien ”Natural Air” er ”The Living Ceiling” utarbeidet av Oslo-jenta Live Margrethe Langmoen Kvelland. Hun har sett på hvordan vi kan betrakte luften som et helhetlig konsept i stedet for å tenke at det er utelukkende et fysisk element som er enten ren eller forurenset. Ideen er å aktivisere takflaten slik at den kan bringe naturlig luft inn i bygninger. Luft trekkes inn i en luftlomme i taket og filtreres deretter gjennom den ene siden av ”bladene” som henger i taket, før den slippes ut og skaper et lufttrykk som setter bladene rundt i bevegelse. Den andre siden av bladet absorberer den gamle luften i rommet. Samtidig gir bladene et jevnt lys.  

– Ren og naturlig luft baserer seg på så mye mer enn bare luftkvaliteten i seg selv, og derfor har jeg fokusert på å gjenskape forståelsen vår av hva som er frisk luft: bevegelse, lys, romslighet og renhet. Dette er utgangspunktet for prosjektet mitt, sier Live.

”Portals”
Sverre Helland ved NTNU er den siste norske studenten som har kommet videre til første delfinale. Hans konsept ”Portals” er en modulbasert luftrenser som skal skape en opplevelse og en atmosfære. I tillegg til å sende ut ren luft bruker den lys til å gjenskape atmosfæren i et bilde brukeren selv kan velge. Ettersom systemet er modulbasert, kan brukeren selv bestemme størrelse og utseende på det ferdige produktet. Selve luftrenseren er bærbar, så brukeren kan ta den med seg dit den trengs og sette den tilbake i rammen for å lade den opp. Dette gjør også at konseptet stadig endrer form.

– Når folk blir spurt hva de forbinder med naturlig luft, beskriver de ulike scener, ofte fra naturen. Det er en individuell opplevelse, og det er utløst av ulike sanser. Men én ting synes å være felles likevel. Jeg vil sammenligne det med uttrykket ”Et pust av frisk luft”. Det er en frisk og lindrende følelse som gir oss en mulighet for en pause fra vårt daglige liv, forklarer Sverre.

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no