Meny
06.06.2013

En bølge av perforering

En ny musikkbygning på Borupgaard Gymnasium i Ballerup, Danmark har blitt dekorert med en bemerkelsesverdig fasade, bestående av perforerte aluminiumsplater fra RMIG.
Den nye 600 kvadratmeter store musikkbygningen er tegnet av Sweco Architects A/S og har samme firkantede struktur som den eksisterende bygningen. Lokalene er spesielt laget for musikkundervisning og er oppført med robuste og bærekraftige byggematerialer. 

Førsteinntrykket av fasadeutsmykningen er en enkelt, stor bevegelse fra overkant til underkant, der store perforerte hull tegner en mørk strøm, som bølger ned fra venstre mot høyre. I bakgrunnen toner runde felt fram med varierende bølgemønster, og bakerst ligger et uregelmessig diagonalt mønster.

RMIG har levert 3 mm tykke perforerte aluminiumsplater som er brukt til den 5 meter høye og 13,5 meter lange fasaden, i tett samarbeid med kunstneren Helle Hove.

Inspirert av ”katagami”
Ideen til designen har blitt til i samspill med en sparringsgruppe bestående av representanter for lærere og elever på gymnasiet. En viktig kilde til inspirasjon av figurene på fasaden var ”katagami”, en håndskrevet papirstensil brukt i Japan fra det 10. århundre. Disse gamle stensilene har en viss likhet med moderne perforerte plater. Begge besitter en todimensjonal skarphet, presisjon og estetisk appell, som skaper mulighet for ”oversettelse” til et kunstverk. Det endelige resultatet, ”bølgen”, representerer bevegelse, begeistring samt lydbølger fra musikken.

Dataformgivning
Prosjektkonsulent hos RMIG, Steffen Andersen, forteller: – Det har vært et meget spennende prosjekt å være involvert i. Vi har stor erfaring med programmering, som er nødvendig for å skape bilder ved hjelp av perforering. Det tette samarbeidet vi hadde med kunstneren for å skape det komplekse mønsteret som er nødvendig for å overføre hennes visjon nøyaktig til fasaden, gjorde dette til en interessant og utfordrende oppgave og har bragt frem et stilfullt og estetisk resultat.

Det er fascinerende å fokusere på hva datamaskinen har skapt – et levende resultat som ikke lenger ser maskinelt ut, men har mer til felles med et stykke håndvevet tekstil. Dette er neste generasjon av dataformgiving, der man går vekk fra det stive og forutsigbare perfekte, og i stedet bruker data til å oppnå et levende, unikt uttrykk.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no