Tips redaksjonen
08.05.2013

Innovativ Horten-bedrift erobrer verden med presisjonsteknikk

Horten-bedriften Sensonor med bare 70 ansatte leverer presisjonsprodukter i verdenklasse og konkurrerer med giganter som Honeywell. Selskapet lager noen av verdens mest avanserte sensorer og gyroer og har fornøyde kunder over hele verden.
Sensonor har spesilisert seg på å utvikle og produsere høypresisjons gyrosensorer. Slike sensorer brukes i utstyr for stabilisering og navigering innenfor luftfart, forsvar, til nettbaserte overvåkingssystemer og helikoptermonterte kamerasystemer. Selskapet leverer også gyroer til kunder som opererer satellitter, og som er med på NASA-oppdrag på Mars.

Innovativ
Sensonor er en innovativ bedrift som er i ferd med å erobre markedsandeler fra store globale aktører. De innovative SAR500-produktene er stadig under utvikling, og selskapet ser for seg sterk vekst i fremtiden med sin avanserte teknologi. Viseadministrerende direktør innenfor markedsføring og strategiske salg, Hans Richard Petersen, opplyser at produkter innenfor presisjonsteknologi som STIM300 og STIM210 allerede er velkjente ute i verden. Petersen forteller at fremtidig vekst vil komme i forbindelse med utvidelse av den nåværende produktporteføljen. – Vi vil fokusere på unike utviklingsprosjekter, sier han. – Vi konkurrerer med de største industribedriftene i verden, og kundene ser at vi har mye å tilby.

Høy presisjon
Petersen opplyser at selskapet startet kjernevirksomheten innenfor forsvars- og luftfartsvirksomhet før de gikk inn i bilindustrien og inn på forbrukermarkedet, der de har holdt på i ti år. Nå har selskapet økt konsentrasjonen om produkter med høy presisjon for å hevde seg sterkere på disse markedene i fremtiden.

I mer enn 25 år har Sensonor vært ledende produsent av gyroer og produkter for presise applikajsoner, og selskapet spiller en viktig rolle i den globale NEMS-industrien. I dag er gyromodulene og Inertial Measurement Units (IMUs) de minste produktene og de med høyest ytelse innenfor denne produktkategorien i verden. 

Selskapet har en markedsandel på fire prosent innenfor segmentet for høypresisjons gyrosensorer.

I løpet av de siste 25 årene har Sensonor produsert med enn 250 millioner trykksensorer, mer enn 250 millioner akselerometere og drøyt 2 millioner gyroer.

Helnorsk
Sensonor er et helnorsk og uavhengig selskap, og både teknologiutviklingen og produksjonen foregår i Norge. Selskapet har kunder over hele verden. Det at Sensonor ikke er del av et større konsern, har visse fordeler. Flere av kundene setter nemlig som krav at komponenter som det her er snakk om, ikke skal være produsert i USA.

Mer robust til lavere kostnad
Sensonor har utviklet en spesiell teknologi for utvikling av såkalte wafers, som har ekstremt gode egenskaper over lang tid. Fra denne plattformen har selskapet så lansert nye robuste produkter som skal erstatte tradisjonell høyteknologiprodukter til en lavere kostnad, produkter som også bruker mindre energi for å utføre de samme oppgavene. Et av produktene er STIM202. Det består av en, to eller tre ultrapresise gyroer i miniatyrpakning med et såkalt RS422-grensesnitt. Funksjonen er basert på en integrert 32-bit mikrokontroller som gir fleksibilitet i konfigurasjonen.

STIM210 er silikon NEMS gyromodulen med verdens beste utførelse, og samtidig representerer den et gjennombrudd for designere av systemer som er under et konstant press for å lage mindre, bedre og kostnadseffektive løsninger. 

På slutten av 2012 lanserte Sensonor en miniatyr IMU, STIM300. Dette er et lite, lett såkalt International Treffic in Arms Regulations-free produkt med høy ytelse. 

Sensonor driver med konstant utvikling av eksisterende produkter og med nyutvikling. Det er imponerende at et lite selskap med bare 70 ansatte kan utvikle og produsere høypresisjonsprodukter som konkurrerer med giganter som Honeywell med 120 000 ansatte.       

 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1