Tips redaksjonen
30.04.2013

ESAB åpner nytt globalt senter for robotsveising

ESAB styrker sin posisjon innenfor robotsveising med Robotic Welding Center i Gøteborg.
– Vårt nye robotsenter er et forum for alle som arbeider med robotsveising. Her kan vi forankre robot- produsenter, sveisere og utviklere med vår egen forskning og utvikling, sier Patric Hed, Global Robotics Manager.

Dette globale senteret for utvikling, opplæring og testing har fem komplette arbeidsstasjoner med sveiseroboter fra ABB, Fanuc og Motoman. Vegg i vegg ligger ESAB Global Technology Center, og rett over gaten ligger ESAB Welding Process Center med ytterligere tre robotiserte arbeidsstasjoner.

Neste trinn er å bygge opp tilsvarende senter på flere steder i Nord- og Sør-Amerika.

Kompetansesenter
– Dette gir oss en stor unik samling ressursser innenfor robotsveising, mener Patric Hed. – Vi får bedre mulighet for å teste våre produkter i roboter på nært hold og utvikle integreringen av sveiseutstyr og robot.

Robotsenteret i Gøteborg er et globalt kompetansesenter for robotsveising innenfor ESAB, der oppgaven er å bygge opp og spre kompetanse innenfor konsernet. Det brukes til intern- og ekstern opplæring og fungerer som showroom og demosenter, der også kunder kan prøvesveise egne produkter og utvikle sine prosesser.

Stor økning i Kina
Patric Hed kommer fra robotindustrien og har vært med på de seneste årenes nærmest ekplosjonsartede utvikling innenfor robotsveising.

– Den største økningen skjer i Kina, sier han. – Der robotiseres industrien kraftig for å klare høye kvalitetskrav fra kundene, men også på grunn av mangel på kvalifiserte sveisere. Mobiliteten er høy, og bedriftene slåss om de dyktigste. Utviklingen i USA og Europa er tilsvarende, men har pågått lenger i en lavere takt.

Ferdig robotpakke
Hittil har de mest avanserte sveiseutstyrene blitt brukt ved robotsveising. Dette fordi de mest krevende brukerne innenfor for eksempel bilindustrien var blant de første til å robotisere. Nå som flere – både små og store industrier – robotiserer, øker også behovet for robotsveiseutstyr for mindre krevende applikasjoner.

I samarbeid med de ledende robotprodusentene ferdigstiller ESAB robotsveisepakker for ulike behov. Pakkene består av strømkilde med programvare, mateverk og sveisepistol tilpasset ABB, Fanuc og Motoman. ESAB er en av de få produsentene som også tilbyr tilsettmaterialer for robotsveising. Fordelen er at ESAB tar ansvar for hele sveiseprosessen.

– Systemintegratørene forventer seg ferdige pakker fra oss, tilpasset respektive robot, sier Patric Hed. – Nå finnes dedikerte sveiseroboter, der slangepakken finnes inne i robotarmen. Jeg er sikker på at det kommer til å skje mye innenfor dette området de nærmeste årene, og med vårt nye robotsenter ligger ESAB lengst fremme, sier han.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1