Tips redaksjonen
18.03.2013

Nå vil vi ha fersk krydder

Norske krydderplanter fra drivhus er blitt en kjempesuksess. Basilikum, kruspersille og dill troner på kryddertoppen.
Bruken av ferske krydderplanter er mangedoblet de siste 20 årene. Plantene er tilgjengelige i matbutikkene hele året.

– Vi har økt salget av krydderurter med over 60 prosent de siste seks årene. Alle våre ferske krydderplanter er dyrket i Norge, forteller informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Før i tiden dyrket mange nordmenn krydder i hagen. Krydderplanter i butikk kom til Norge i 1980-årene, men det er først de siste ti årene de virkelig har tatt av.

De mest populære kryddersortene er basilikum, kruspersille og dill. Krydderplantene som øker mest i popularitet er mynte, koriander og timian.

Fremhever smaken
– Nordmenn reiser mye mer enn før og har fått smaken på nye retter. Det er nok en viktig årsak til at vi har begynt å bruke så mye fersk krydder i middagsmaten, ikke minst i asiatiske retter og pasta, forteller Hans Erik Fuglerud ved Snarum Gartneri i Lier.

Han startet forsiktig med produksjon av kruspersille, dill og gressløk for 20 år siden, men dyrker nå et fullt kryddersortiment.

– Basilikum er en anvendelig urt som passer til det meste. Den brukes mye i pastaretter, spesielt i tomatsauser. Persille fremhever andre smaker når den kokes. Prøv persille i sauser, woker og marinader. Bruk rikelig, anbefaler Fuglerud.

Persille finnes i to typer: kruspersille og bladpersille. De har ganske lik smak, men bladpersillen er litt mildere.

– Koriander brukes i mange asiatiske retter. Mynte er tidligere blitt brukt mest i desserter her i landet, men den passer også godt sammen med kylling, svinekjøtt og kalvekjøtt. Mynte er utmerket til lam, og i smoothie.

Pass på i kulda
– Ferske krydderplanter i matlagingen løfter middagsmåltidet. Spisefakta-undersøkelsen viser at 64 prosent av oss spiser middag hjemme hver dag, og krydderurter er med på å gjøre middagsmaten bedre. Det er enkelt og raskt i en travel hverdag, sier Hanne Linnert i Bama.

Krydderurter er vare for trekk og kulde, og de bør dekkes til før man tar dem ut i kald vinterluft. Noen butikker har isoleringsposer til urtene.

Mange setter krydderplantene fra seg på kjøkkenbenken, men det er ikke nødvendigvis det beste stedet for å holde plantene friske og spenstige.

– Kruspersille, dill og gressløk holder seg best stående i posen i kjøleskapsdøra. Har du plantene i romtemperatur, bør de stå lyst og vannes på skåla. Husk at røttene ikke må stå lenge i vann, de trenger nemlig luft, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Kilde: Newswire

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1