Tips redaksjonen
07.02.2013

Nytt miljøvennlig drivstoff for passasjerfly

Qatar Airways har i samarbeid med Qatar Petroleum og Shell utviklet et nytt miljøvennlig drivstoff for jetmotorene som benyttes på rutefly. GTL (Gas-To-Liquid), er det første nye drivstoff til fly som har mottatt en global godkjenning på over 20 år.
Den første kommersielle flygningen med GTL-drivstoff gikk med et Qatar Airways’ rutefly fra Doha til London.
Det såkalte Gas-To-Liquid-drivstoffet – GTL Jet Fuel – er utviklet av Synthetic Parafinic Kerosene fra verdens største GTL-produsent, Pearl GTL i Qatar. Flyene til Qatar Airways begynte å bruke det nye GTL Jet Fuel-drivstoffet fra 9. januar, når de tanker opp på Doha International Airport.

QR00, som ble operert av en Airbus A340–600, skrev seg nylig inn i historien ved å bli den første til å fly fra Doha til London Heathrow på GTL Jet Fuel.

Miljøvennlig og økonomisk
GTL Jet Fuel er en blanding av 50 prosent GTL Synthetic Parafinic Kerosene (SPK), som oppfyller de strenge ASTM-D-7566-kravene, og 50 prosent vanlig flydrivstoff (Jet A-1). Drivstoffet er fullt ut godkjent for bruk som drivstoff i fly. Den syntetiske komponenten i drivstoffet inneholder ikke svovel og sikrer færre utslippspartikler enn vanlig flydrivstoff utvunnet av olje. Blandingen av GTL Kerosene og vanlig flydrivstoff (Jet-A1) til GTL Jet Fuel, reduseres utslippene av drivhusgasser. Ettersom drivstoffet også har høyere tetthet enn vanlig drivstoff, reduseres behovet for vedlikehold av motorene. Det blir også enklere å optimere drivstoffets vekt når pilotene kalkulerer hvor mye drivstoff som behøves på gjentakende flystrekninger.

Del av drivstoffsortimentet i Doha
– Produksjon av GTL Jet Fuel er en fantastisk innovasjon av Pearl GTL og Qatar. GTL Jet Fuel tilbys som en del av flydrivstoffsortimentet ved Doha International Airport, noe som sikrer Qatar mange fordeler. Det er en historisk begivenhet for Qatar at det første drivstoffet som er blitt godkjent på global basis i de siste 20 årene, kommer nettopp herfra, sier Dr. Mohammed bin Saleh Al-Sada, energi- og industriminister i Qatar samt styreleder og direktør i Qatar Petroleum.

Lederrolle
– Qatar Airways har lenge satset på å bli ledende på miljøvennlig flydrivstoff. Den historiske flygningen med GTL-drivstoff baner nå vei for å gjøre Qatar Airways daglige virksomhet enda mer miljøvennlig. Vi ønsker å være et forbilde for bransjen gjennom en lederrolle innenfor nyskapende forskning, sier Akbar Al Baker, administrerende direktør i Qatar Airways.

GTL Jet Fuel kan brukes til kommersiell flytrafikk over hele verden og kan benyttes for alle de nyeste flymotorene, inklusiv de som er en del av Qatar Airways stadig voksende flypark.

Qatar Airways har bestilt mer enn 250 fly til en verdi av over USD 50 milliarder. Flytypene som selskapet har bestilt, er Airbus A350, A320 og A380 Super Jumbo samt Boeing 787 og Boeing 777. I oktober 2012 ble flyselskapet, som det første av de store Midtøsten-selskapene, invitert til å bli med i den globale flyalliansen Oneworld.

Kilde: Cisionwire

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1