Tips redaksjonen
29.12.2012

Gjør soverommet til et ”hotellrom”

Vi bruker stadig mer tid og penger på å innrede soverommet til vårt eget private oppholdssted. Aller helst skal rommet være som et hotellrom – et soverom med flere funksjoner.
– Soverommet har blitt et stadig mer prioritert rom. Nå som alt annet i huset har blitt så åpent, har det tvunget seg frem et behov for et rom der man kan ha alenetid borte fra resten av familien. Soverommet er en av de få mulighetene vi har til å få et lukket rom, sier interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar. 

Rommene blir ikke nødvendigvis større, men får flere funksjoner – fra å være et sted for soving, bruker man nå rommet til å se på TV, jobbe eller slappe av med en god bok.

Hermer etter hotell
– Hotellene har hatt et bevisst forhold til dette med å kombinere soverom med oppholdsrom i mange år og har blitt veldig gode på det. Derfor er det ikke unaturlig at vi henter inspirasjon fra hotellrommene når vi skal innrede soverom i hjemmet, sier Ramsøskar, som selv har innredet en rekke hoteller i tillegg til private hjem. 

Han legger til at det eneste som egentlig skiller idealsoverommet fra et hotellrom er skrivebordet.

– Vi sitter heller i senga eller en godstol med laptopen på fanget fremfor ved et skrivebord. Dette blir derfor et overflødig møbel på et privat soverom, sier han.

Dempet fargeskala
Ønsker man den gode, lune stemningen på soverommet, er det viktig ikke å male det hvitt eller helt lyst. Høstens store interiørtrend med mørkere og dunklere vegger passer utmerket også på soverom. 

– Soverom kan godt males i mørkere farger på alle fire vegger. Det tåler en mørkere fargeskala enn mange andre rom, sier interiørarkitekten. 

Dempede farger på vegger og tekstiler vil med en gang gjøre mye for stemningen. 

Sengetepper og fine puter kan gi sengen et slags sofapreg når den ikke er i bruk, noe som også understreker inntrykket av et oppholdsrom. Det er også viktig å huske på garderoben, og integrere den som en del av det øvrige temaet. 

– Garderobeskapene bør helst være hvite. Garderoben er et såpass stort element i rommet at fargene vil spille en betydelig rolle for helhetsinntrykket, sier han videre. 

Kjøper man ny garderobe, finnes det mange varianter å velge mellom. Det er også fullt mulig å pusse opp en eldre garderobe ved hjelp av litt maling eller tapet.

Bedre belysning
Belysningen har også mye å si for stemningen i rommet. En kjedelig kuppel i taket kan for eksempel byttes i en morsom og dekorativ lysekrone. 

– Noen fine nattbordslamper vil også gjøre mye for atmosfæren, spesielt om de er plassert på fine nattbord. Men det er viktig ikke bare å fokusere på stemningslys; skal man benytte rommet til å jobbe eller lese, er det også viktig å ha mulighet for godt arbeidslys der hvor det trengs, avslutter Ramsøskar.

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no Foto: Espen Grønli, Nordsjö, Borge

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1