Tips redaksjonen
27.11.2012

Vil avlive myter rundt LED lyspæren

Den gamle glødepæren er snart historie, og LED-lys er på full fart inn i norske hjem. Nå oppfordrer bransjen til strengere kvalitetssikring.
Glødepæren er på god vei inn i historiebøkene. 60W-pæren forsvant ut av produksjon allerede for ett år siden, og 1. september i år gikk det samme vei for 40W-pæren, også 25W-pæren ute. Den miljøvennlige og energisparende LED-pæren seiler nå opp som en naturlig erstatter til de tradisjonelle lyspærene.

Ta kvalitet på alvor
Flere aktører har kastet seg på LED-bølgen, men kvaliteten på pærene kan være svært vekslende. Valg av feil produkt kan gi et dårlig første møte med LED-teknologien.

– Siden glødepæren nå er på vei bort fra butikkhyllene, vil markedet helt sikkert vokse med useriøse aktører som tilbyr LED-pærer. Det har vi i ENOVA erfart tidligere i flere markedssegmenter. Disse useriøse aktørene bidrar dessverre til at folks oppfattelse av selve produktet blir negativt, sier seniorrådgiver i ENOVA, Frode O. Gjerstad.

Skepsis bygd på dårlige erfaringer
Bransjen mener skepsisen mot LED-lys som har oppstått i kjølvannet av useriøse distributører, er ufortjent for LED-teknologien. Skepsisen bygger på dårlige erfaringer med LED-produkter av ulik kvalitet. Nå oppfordrer bransjen til kvalitetssikring ved distribusjon av LED-pærer. Samtidig vil de rydde opp i negative myter som har oppstått.

Produktsjef for LED i Nortronic, Kitty Marie Folsland, mener det er viktig at distributører tar kvalitet på alvor.

– Vi ser at omtalen de dårlige LED-produsentene får, også går ut over alle de seriøse leverandørene, sier Folsland.

Ikke blått lys
En av mytene rundt LED-pærer er at de gir et kaldt og blått lys som ingen ønsker – og som ikke føles behagelig. Men i dag finnes det LED-belysning med både naturlig og varmt lys. 

– Det har skjedd veldig mye på LED-lysfronten. Du får nå kjøpt LED-lys med fargetemperatur tilsvarende glødelamper. Velger du en varm lysfarge og et godt LED-produkt fra en kvalitetsleverandør, er det ikke sikkert du vil merke forskjell, forteller Folsland.

Lyskvaliteten på LED-pærer er avhengig av dioden og fosforteknologien som benyttes. Dårlige dioder svekker lyskvaliteten drastisk, selv om LED-pærene ser helt like ut og har lik wattstørrelse. Med en LED-pære av god kvalitet på rundt 2800 kelvin oppnår du samme gode fargetemperatur som en glødepære.

Lang levetid for pengene
Noen reagerer på at LED-lyspærer er dyrere enn glødepærer. Men levetiden på en LED-pære kan være på opp til 50 000 brenntimer eller mer, i følge ENOVA. Det er 50 ganger så lang levetid som en tradisjonell glødepære. I tillegg bruker de langt mindre strøm, noe som vil redusere strømforbruket betydelig i private hjem.

Kilde: pressemeldinger.no (foto: Nortronic)

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1