Tips redaksjonen
27.11.2012

Flere velger vannbåren varme

I hver femte nye enebolig installeres det nå varmepumper som varmer opp både vann og bolig.
I år har det vært en kraftig salgsøkning for avanserte varmepumper, det vil si luft-til-vann- og væske/vann-til-vann-varmepumper, ifølge Norsk varmepumpeforening (NOVAP). Dette er varmepumper som henter energien fra uteluft, fjell, jord eller vann og avgir varme via vannbåren gulvvarme eller radiatorer. 

Samtidig synker nå salget av luft-til-luft-varmepumper.

– Selv om tradisjonelle luft-til-luft-varmepumper dominerer i markedet, viser vår oversikt helt klart hvor trenden går nå, sier daglig leder Bård Baardsen i NOVAP.

En kartlegging rørleggerkjeden Varme & Bad har gjennomført, viser at det installeres avanserte varmepumper i hver femte nye enebolig som bygges i år. 

– Utviklingen har skjedd raskt det siste året. Vi anbefaler løsninger som gir lave driftsutgifter over tid, og bedre komfort, sier rørlegger Christer Volden i Volden Tollefsen Varme & Bad i Hauge i Dalane.

Dyrere, men bedre
De nye reglene for energimerking av boliger skal oppmuntre oss til å redusere utgiftene til oppvarming og varmtvann.

– Derfor anbefaler vi nå stort sett løsninger som innebærer større varmepumper som henter energien fra luft, jord, berg eller vann som hovedenergikilde, sier han.
   Han forteller at en del boligbyggere i utgangspunktet er skeptiske, fordi byggekostnadene blir høyere.

– Vi lager derfor alltid to ulike pristilbud, og én av fem velger nå de løsningene som gir lavest utgifter til oppvarming av boligen. Det synes vi er veldig positivt.

Med luft-til-vann-varmepumpe kan man dekke behovet for energi til oppvarming og varmtvann store deler av året. På de kaldeste dagene i løpet av vinteren må man bruke noe tilleggsvarme.

Med luft-til-vann-varmepumpe får du igjen 2,5 til 3,5 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, ifølge NOVAP.

Behagelig
I dag er det vanlig at varmtvannet fra varmepumpesystemet varmer opp gulv i alle etasjer.

– Gulvvarme oppleves som svært behagelig, og med dagens teknologi trenger det ikke nødvendigvis være så kostbart å installere det i eldre bygg heller. Det avhenger av hva slags gulv man har, sier Christer Volden i Varme & Bad.

Luft-til-vann-varmepumper er rimeligere enn varmepumper som henter varme fra berggrunnen, fordi man slipper å bore. Det som koster mest, er enheten som styrer og distribuerer varmtvann rundt i boligen.

Totalt er det rundt 600 000 varmepumper i drift i Norge, langt de fleste er luft-til-luft.

Kilde: Newswire

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1