Tips redaksjonen
12.10.2012

Skar seg til sølv i nordisk-baltisk mesterskap

Ingvild Eriksen fra Svelvik sikret Norge sølv i det aller første nordisk-baltiske mesterskapet i kjøttfag for lærlinger.

Konkurransen ble arrangert under den store matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo i midten av september.

– Jeg har bare trent i to måneder, målet var å delta og ha det moro. Dette var skikkelig gøy og ga mersmak til å delta i flere konkurranser, forteller Ingvild Eriksen etter premieutdelingen.

I slutten av januar begynte 20-åringen som lærling som butikkslakter ved Meny Gulskogen i Drammen. Ni måneder senere tok hun altså sølv i sin første konkurranse noensinne.

Hun førte kniven med stødig hånd gjennom den tre timer lange konkurransen og ble bare slått av Julius Paulavicius fra Litauen, mens danske Kenny Holberg kom på tredjeplass.

Oppgaven lærlingene i kjøttfag fikk, var å bene ut en hel svineskinke med knoke. Av denne måtte de lage to surrede steker, seks grillretter, en nasjonalrett og fem-seks valgfrie retter.

Originale valg
Det ble lagt stor vekt på at alt kjøttet ble brukt opp, og deltakerne ble bedømt etter en rekke kriterier som kreativitet, vanskelighetsgrad, salgbarhet, hygiene og presentasjon.

Ingvild Eriksen tilberedte 15 kjøttprodukter av svineskinken hun benet ut. Hun valgte kålruletter som sin norske rett og laget ellers mange spennende og utradisjonelle produkter.

Hamburgere dyppet i mandelflak og skinkesnitsel innsmurt med peanøttsaus var noe av det hun fristet dommerne med. Kebabpinnene hadde hun rullet i kokos farget med Norges nasjonalfarger.

– At Ingvild tar sølv for Norge i denne konkurransen, er imponerende, ikke minst siden mange av konkurrentene fra våre naboland har mer praktisk erfaring med kjøttskjæring, sier Britt Kristiansen fra Kurs- og opplæringskontoret for salgs- og matfagene som er arrangør sammen med NHO Mat og Landbruk.

Drømmejobb
I Norge går man to år på skole og to år i lære for å bli butikkslakter. I våre naboland er det annerledes, der går man tre år på skole og i lære om hverandre. 

– Mange mener det blir for mye teori og for lite praksis i Norge, og vi håper det kan bli en tilnærming mellom utdanningssystemene i Norden og Baltikum, sier Kristiansen.

Hun mener uansett en fagutdanning i kjøttbransjen gir jobb som både er sikker og spennende.

– Vi ønsker å få opp engasjementet og rekrutteringen til kjøttfagene. Som butikkslakter kan man jobbe med kjøtt, sjømat, ost, delikatesser, og man får arbeide med kunder. Det er en drømmejobb, fremholder Britt Kristiansen.

Det er behov for flere fagfolk innen hele kjøttbransjen, også som slakter, kjøttskjærer og pølsemaker.

Kilde: Newswire

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1