Tips redaksjonen
10.09.2012

Historisk kontrakt til ingeniørselskapet Alu1

Aluminiumsprodusenten Norðurál på Island har tildelt det norskeide ingeniørselskapet Alu1 en omfattende kontrakt på oppgradering av aluminiumsverket på Grundartangi. – Avtalen er en viktig milepæl for oss, sier daglig leder i Alu1, Eyvindur Guðmundsson.
Kontrakten innebærer at Alu1 skal levere en skreddersydd totalløsning for oppgradering av maskiner og utstyr i anodeverkstedet, et sentralt forsyningsanlegg som produserer anoder til bruk i elektrolysen i Norðuráls aluminiumsverk. Oppdraget omfatter alt fra design til materialinnkjøp, produksjon, fabrikktesting, transport, installasjon, sitetesting og oppstart av alt nytt maskineri og utstyr.

– Vi er svært fornøyd med at Norðurál og deres amerikanske eiere Century Aluminium valgte Alu1 som samarbeidspartner i dette prosjektet. For oss er det en historisk kontrakt med verdi på flere titalls millioner norske kroner. Oppdraget representerer en viktig milepæl for Alu1 som leverandør av ingeniørtjenester og utstyr til aluminiumsindustrien, og er en svært god fortsettelse på våre tidligere leveranser. At vi vant fram med våre løsninger i tøff konkurranse med mange kjente og erfarne konkurrenter, viser at vi har ekspertisen som kreves for å gjennomføre komplekse modifikasjonsprosjekter, sier daglig leder i Alu1, Eyvindur Guðmundsson.

– Vi er veldig glade for at et islandsk selskap vant dette anbudet og slo utenlandske konkurrenter på faglige og økonomiske vilkår. Dette er nok et eksempel på konkurranseevnen til islandske bedrifter som leverer til aluminiumsindustrien og den store verdiskapningen de står for. Det nye utstyret vil gjøre oss i stand til å forbedre arbeidsmiljøet, øke produktiviteten og utnytte resirkulerbare materialer på en bedre måte, uttaler administrerende direktør Ragnar Gudmundsson i Norðurál.

Kjøpt fra Bergen Group
Alu1 har over 25 års erfaring med utvikling av innovative og effektive maskiner og mekanisk utstyr for tungindustrien. Det islandske selskapet ble i fjor sommer kjøpt ut av Bergen Group og omprofilert til Alu1 av en vestnorsk eiergruppering med tidligere direktør i Sør-Norge Aluminium på Husnes, Jan O. Yttredal, og Noreq-gründer, Styrk Bekkenes, i spissen.

– Vi har det siste året satset kraftig på å posisjonere Alu1 i markedet og ser nå at denne satsingen gir resultater. I tillegg til å lande avtalen med Norðurál konkurrerer vi for tiden om flere andre store kontrakter rundt om i verden, opplyser Jan O. Yttredal, som er styreleder i Alu1.

Etter noen tunge år for aluminiumsindustrien som følge av finanskrisen mener han markedet nå er i ferd med å ta seg opp.

– Mange aluminiumsprodusenter har satt investeringer i produksjonsanleggene på vent i påvente av bedre tider. Disse begynner nå å bli mer aktive, og vi ser et stort markedspotensial for Alu1 som leverandør av skreddersydde konsepter både til nye fabrikkfasiliteter og oppgraderinger av eksisterende anlegg, sier Yttredal.

Avlaster norsk ingeniørmangel
Alu1 har en stab med høyt kvalifiserte ingeniører. I tillegg til aktivitetene rettet mot smelteverksindustrien utfører disse også ingeniørtjenester for andre bransjer. Alu1 har blant annet avlastet ingeniørmangelen i Norge gjennom å bistå flere norske bedrifter med kompetanse i ulike prosjekter.

– Utleie av ingeniører er noe vi vil fortsette med. Som en godt etablert industriaktør gjennom 25 år, med flere dyktige ingeniører som kan jobbe fra hovedkontoret på Island eller ute på lokasjon i Norge, er vi en trygg samarbeidspartner for norske bedrifter med kapasitetsproblemer, påpeker Eyvindur Guðmundsson.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1