Meny
19.07.2012

Ny norsk oppfinnelse: miljøvennlige mini-kraftverk for alle

Nå lanseres en splitter ny oppfinnelse som endrer tenkemåten når det gjelder oppvarming av moderne husstander. Oppfinner Rune Wee har samlet flere miljøvennlige varmekilder i en egen liten hagebod.
I over ett år har daglig leder i Wee Trading, Rune Wee, testet sin nye oppfinnelse for å forsikre seg om at alt fungerer som det skal. Resultatene er gode, og fra høsten av er den klar til serieproduksjon. EcoWee Eldhus, som er navnet på oppfinnelsen, er et energisenter for hus eller hytter – en liten bod utstyrt med flere miljøvennlige energikilder for vannbåren oppvarming. Ifølge beregninger skal Eldhuset kunne redusere strømutgiftene til oppvarming av en 200 kvm bolig med hele 80 prosent i året.

Jord, luft, ild og vann
Hensikten har vært å skape kostnadseffektiv oppvarming av boliger ved hjelp av alternativ energi. Det betyr at EcoWee henter energi både fra sola og lufta i form av 10 kvm med nyutviklede, isolerte solfangere på taket og en 7–10 kW varmepumpe inne. Med mulighet for både luft-til-vann og vann-til-vann kan energien også hentes fra jorda, og dersom forholdene ikke er ideelle, har Eldhuset en ovnfunksjon der man kan fyre med ved, pellets eller gass. 

– Olje- og strømfyring er for alvor på vei ut, og flere ønsker alternative energikiler. Det markedet har savnet, er et kompromissløst system som fungerer for alle husstander, uansett klimaforhold eller størrelse på bolig, forteller oppfinneren Rune Wee.

Plass en viktig faktor
Den 800 liter store vanntanken i EcoWee Eldhus holder alltid mellom 30 og 92 grader, avhengig av hvilke energikilder som er i funksjon. Vannet transporteres i isolerte rør fra Eldhuset og inn til boligen, der det bidrar til oppvarming av gulv og dusjvann. Systemet kan også kobles opp mot utendørs basseng og hot-tubs. 

– Plass er en viktig faktor. Det er både arealkrevende og kostbart å integrere slike systemer i vanlige bolighus, men med eldhuset har man sitt eget energisenter som kan plasseres hvor som helst på tomten. Dermed har man flere muligheter til å fyre miljøvennlig, sier Rune Wee, som allerede har et større eldhus på tegneblokka.

Historisk navn
Navnet Eldhus har Rune hentet fra historieboka.

– I gamle dager var eldhuset bygningen på gården der man laget mat, vasket klær og brygget øl. Eldhuset er fortidens energistasjon, slik som dette nye eldhuset skal være et eksempel på fremtidens, avslutter Rune Wee.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no