Tips redaksjonen
19.07.2012

Hall Toll:

Årlig energibesparelse med ny LED-belysning fra Sylvania på utestedet Hall Toll i Stavanger er på 80 000 kWh. For utestedet utgjør det 80 000 kroner. – Besparelsene kommer godt med i en bransje som til daglig utsettes for tøff konkurranse, sier daglig leder Torstein Soma i Hall Toll. Han mener belysningen ivaretar kravene til miljøriktig drift.
Frem til 2000 var Hall Toll lagerhall for Tollvesenet i Stavanger. Bygningen som ble oppført i 1908, har et arkitektonisk særpreg som runger i landskapet. Bygningen er vernet av Riksantikvaren, noe som setter klare bygningsmessige begrensninger. – All innredning, blant annet montering av belysningsutstyr, er underlagt strenge restriksjoner, sier Soma. – Til tross for dette har vi klart å skape en unik atmosfære som våre gjester setter pris på.

Flott beliggenhet
Hall Toll har en av Stavangers fineste beliggenheter. Den pittoreske gamle bydelen som nærmeste nabo og et yrende båtliv i havnebassenget gjør utestedet til et særegent etablissement. Her tilbys gjestene kulinariske retter i restauranten, samtidig som de kan nyte forfriskninger i bar og nattklubb.

Kort tidsfrister
Hall Toll ble offisielt åpnet i 2004. De elektrotekniske arbeidene i første etasje startet i september 2011 og ble overlevert 10. oktober. Montering av LED-armaturer og styringssystemet KNX ble utført av Roxel Elektro Automasjon AS.

Visuelle effekter
Hall Toll er inndelt i flere seksjoner, noe som fremhever utestedets egenart. Visuelle effekter som stålstenger i kombinasjon med LED-belysning fra Sylvania øker romopplevelsen. – Oppgraderingen av lokalet har økt besøkstallet på de fleste ukedager, sier Soma.

Lysdesign
Arkitekt har i samarbeid belysningsrådgiveren Concord i London designet lysanlegget i Hall Toll. – I slike omfattende prosjekter er det en stor fordel å knytte til seg eksterne rådgivere, sier daglig leder Kjetil Risa i Roxel Elektro Automasjon AS.

Ekstrem lang levetid
Hall Toll valgte LED fordi belysningsløsningen har ekstremt gode lystekniske egenskaper og fargegjengivelse. – Den største gevinsten er reduksjon i energiforbruket og lang levetid på armaturene sammenliknet med konvensjonelle belysningsløsninger, sier Soma. Han forteller at Roxel Elektro Automasjon ble valgt på grunn av leveringsdyktighet og seriøsitet.

Gjennombrudd
For Sylvania er utestedet Hall Toll et gjennombrudd i bruk av ny LED-teknologi. – Vi har levert alt fra effektbelysning på bord og dekorbelysning på vegger og ved inngangspartier. Det er benyttet diodebelysning for spot og Lumistrip (LED-tape) fra Lumiance. I taket er det montert svarte nedhengte strømskinner påmontert smal og bredstrålende LED-spotlight og LED-pendler. Det gir en fin variasjon i lysnivå, forteller daglig leder Morten Seipäjärvi,  Havells Sylvania AS. – Ut fra et miljø- og energisparingssynspunkt er LED å foretrekke sammenliknet med konvensjonell belysning. Watt-effekten er vesentlig lavere på LED-armaturer og bidrar til å redusere kjøle- og vedlikeholdsbehovet. Normal levetid på LED-armaturer er 15 år.

Krevende prosjekt
– Samarbeidet med belysningsleverandøren Sylvania har fungert meget bra. Hall Toll var et krevende prosjekt. Korte leveringsfrister medførte logistiske utfordringer som belysningsleverandøren overholdt. LED-armaturer ble bestilt fra fabrikk, mens strømskinner som var lagervare, ble sendt omgående, sier Risa. Han mener Sylvania er en aktuell samarbeidspartner på fremtidige prosjekter. 

Lysdimming
– På lysdimming benyttes styringssystemet KNX. Med konfigurasjonsprogrammet ETS har vi endret dimmekurven slik at dimmingen av LED-armaturer blir mer stabil. KNX-utstyret er levert av Hager, sier Risa. Han forteller at KNX er verdens eneste åpne standard innenfor bygg automatisering. – Standarden benyttes nå av stadig flere elektroinstallatører.

Spesialist
Roxel Elektro Automasjon har spesialisert seg på nærings- og boligmarkedet. Selskapet har 22 ansatte og er totalleverandør av elektrotjenester og automasjon. 80 prosent av kundene er næringslivskunder mens resten er privatkunder. – Vi retter oss primært mot High-end-markedet, der vi sammen med arkitekter utfører elektrotekniske installasjoner i boliger, sier Risa. – Vi er også rådgiver og leverandør av markedets beste belysningsprodukter.

Viktig kompetanse
Roxel Elektro Automasjon har nå overtatt lokalavdelingen til Siemens Building Automation avdeling i Stavanger og etablert Roxel Building Technologies. Selskapet tilfører oss viktig kompetanse innenfor byggautomasjon, sier Risa. 

– Flertallet av våre kunder benytter nå fullintegrerte styringssystemer i sine hjem. Nylig leverte vi en bolig på ca. 600 kvm med KNX, ETS-programmering og touch-paneler. Vi har også innledet samarbeid med Bang & Olufsen på leveranse av lydanlegg. Dette for å kunne tilby kundene komplette og integrerte totalløsninger, avslutter han.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1